Un mare sportiv al Vasluiului gândește VERDE: „Nu avem voie să stăm cu mâinile în sân!”

0
889




Marian Grădinaru face parte din galeria marilor sportivi ai Vasluiului, un om vertical, pentru care sportul și educația sunt totul. La cei 41 de ani ai săi, vasluianul nostru a văzut multe. A jucat în echipa națională de handbal a României, în perioada 1996-2000, a stat prin diverse țări din Europa, de unde s-a întors acasă cu un puternic bagaj de cunoștințe.









S-a întors în Vaslui, orașul său natal, fiind acum arbitru în Liga Națională de Handbal sau în Divizia A. Marian are o familie reușită, cu doi copilași pe care îi crește frumos, cu iubire de oameni. Dar și o mare durere în suflet.

„Mi-aș dori să văd cum se transformă orașul meu. Când stai cu mâinile în sân, nu schimbi nimic! Trebuie să ai atitudine. Și asta îmi doresc de la oamenii pe care îi cunosc și care mă cunosc: să luăm atitudine”,

a spus sportivul vasluian.

Nu a făcut politică până acum, deși ar fi avut toate motivele să o facă. De câteva săptămâni, s-a înscris în Partidul Verde, al lui Florin Călinescu, și acum candidează pentru un post de consilier local din partea Verzilor.

„Ce s-ar putea schimba în orașul acesta? Multe, deși o să mi se spună că are costa mult ceea ce propun eu vasluienilor. Am stat numai în Spania 10 ani. Acolo am văzut un lucru extraordinar, pe care îmi doresc să-l văd realizat și în Vaslui: cu banii comunităților, se construiesc terenuri de fotbal, de tenis, de baschet sau handbal, piscine, locuri în care orice membru al comunității intră gratuit, doar pentru a face mișcare.

Asta îmi doresc să văd și la Vaslui și m-aș bate pentru un astfel de proiect comunitar. Toată lumea trebuie să facă mișcare, indiferent de vârstă, iar administrația orașului are obligația de a avea grijă de copiii Vasluiului, pentru că ei sunt viitorul.

Mi-aș dori un oraș mai verde, cu mult mai multe alei. În Spania sau Anglia, s-a investit imens în săparea de parcări sub blocuri, iar acum acolo sunt mii de mașini în subteran, în timp ce oamenii se plimbă liniștiți pe alei. În Londra, au reușit să facă parcări de 2-3.000 de mașini sub case istorice. De ce nu am face și noi astfel de parcări sub blocurile de pe Traian, de exemplu, iar oamenii să se plimbe în liniște pe aleile dintre blocuri?

Știu, o să spuneți că e costisitor. Da, dar astfel de proiecte au descongestionat orașele în toată Europa, fie că vorbim de Marea Britanie, Spania sau Danemarca.

Apropo de subteran. În orașele civilizate din UE, gunoaiele nu stau așa cum este la noi, aruncate în dezordine, cu mirosuri îngrozitoare. Acolo, s-au făcut depozite subterane, pe fiecare deșeu în parte. Vine omul cu sacul de gunoi și îl aruncă pe un dispozitiv special amenajat, iar noaptea vin mașinile de gunoi și golesc depozitele. Nu tu mirosuri, nu tu gunoaie aruncate la grămadă, nimic. Asta e civilizație, pentru asta voi lupta, dacă voi fi votat în Consiliul Local”,

explică profesorul de educație fizică și sport, licențiat și în litere, specializarea engleză.

Dar, ca mii de vasluieni care resimt aceeași problemă, marele sportiv și-ar dori să vadă cât mai multe locuri de muncă în oraș. A adus cu el experiența văzută în orașe din Spania și este bucuros să o prezinte vasluienilor.

„Acolo, dacă un cetățean are un atelier de tâmplărie, face mobilier, vine primăria și îi spune: „Îți dăm un spațiu comercial, să-ți expui marfa, nu-ți luăm niciun euro impozit timp de doi ani”. Și omul își deschide magazin, mai angajează încă doi-trei oameni și, astfel, se crează locuri de muncă.

Îmi doresc să văd că se apar noi investiții în Vaslui, oricât de mici ar fi. Altfel, nu o scoatem la capăt. Se închid fabricile, suntem aproape un oraș mort, iar asta trebuie să se schimbe. Și schimbarea trebuie să vină de la noi toți și cu toții trebuie să cerem viitorului Consiliu Local să facă totul pentru a chema investitori în Vaslui.

Și o altă durere de-a mea. Vasluiul dă mulți sportivi de performanță, care nu au continuitate aici și pleacă în alte locuri. Prin România sau Europa. Haideți, cu toții, să schimbăm ceva! Sportivii Vasluiului sunt luați de alții, pentru că noi nu avem ce să le oferim aici. Nu e drept, nu putem merge la nesfârșit cu situația asta. Tineretul cere mai multă implicare din partea primăriei, a Consiliului Local”,

explică arbitrul de Liga Națională.

Dacă ar avea o deviză, construită în câteva cuvinte, Marian Grădinaru s-ar caracteriza astfel: „Educație. Responsabilitate. Seriozitate. Și, iar Educație”. Pentru că educația ar trebui să fie totul pentru municipiul Vaslui.

„Nu vedeți? Nu mai pregătim muncitori în construcții, barmani, frizeri sau mecanici auto. Nu mai pregătim nimic, așteptăm să vină vietnamezii să ne facă treaba”,

mai spune candidatul la CL Vaslui, din partea Partidului Verde.