Președintele PNL Vaslui, dr. Nelu Tătaru, despre facturile mari la energie: ”Fluctuațiile majore nu trebuie suportate de populație sau companii, șocul trebuie să fie preluat de stat”

0
782




PNL va susține plafonarea prețului la energie, pentru protejarea populației, susține fostul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui. Deputatul liberal spune că șocul majorării prețurilor trebuie să fie preluat de stat, astfel ca populația să resimtă mai ușor variațiile de prețuri din energie.









”Partidul Național Liberal și-a exprimat poziția încă de la început: susținem în continuare principiul plafonării și compensării pentru consumatori, pentru ca fluctuațiile majore de prețuri să nu afecteze populația și companiile, iar șocul să fie preluat de bugetul statului.

PNL susține supraimpozitarea întregului lanț și ne referim aici mai ales la traderii de energie, la intermediari. Realitatea e că suntem într-un context economic internațional extrem de dificil și efortul trebuie să fie unul comun – dacă statul suportă plafonarea și compensarea, dacă unele categorii de persoane plătesc taxe și impozite mai mari, atunci și cei care fac profituri uriașe trebuie să fie parte din acest efort.

O supraimpozitare a traderilor înseamnă doar bani care vor fi folosiți pentru consumatori, pentru a susține în continuare compensarea și plafonarea.PNL va susține plafonarea prețului la energie dacă va fi nevoie”, afirmă deputatul liberal.

România avea, luni, depozitele de înmagazinare a gazului umplute la capacitate de 72,5 la sută, ținta stabilită cu Uniunea Europeană este de 80% până la începutul lunii noiembrie. Astfel, România este la adăpost de manipulările Moscovei pe piața gazului, care duc la scumpiri artificiale.

”Plafonarea și compensarea sunt măsuri firești în perioade de tulburări pe piețele energetice internaționale, când obiectivul fiecărui guvern este protejarea consumatorilor interni. Trebuie să avem în vedere că măsura a ținut sub control facturile la energie, dar și inflația.

Noi, PNL, nu ne abatem de la acest principiu al plafonării și compensării care a generat facturi mai reduse pentru consumatori.

Luăm, în continuare, în calcul supraimpozitarea întregului lanț. Și ne referim aici mai ales la traderii de energie, la intermediari. Să ne înțelegem foarte clar – e legitim pentru orice companie să vrea să facă profit și chiar să facă, pentru că astfel au loc investiții și dezvoltarea economiei.

Noi, PNL, suntem primii care susținem acest lucru și care am luat măsuri concrete pentru sprijinirea mediului de afaceri. Problema intervine, însă, atunci când aceste profituri sunt uriașe, într-un context dificil atât energetic, cât și economic. Într-adevăr, cum des s-a vehiculat, resursele statului sunt limitate. Nimeni nu contestă acest lucru – și tocmai de aceea o parte din banii din acest lanț trebuie să se întoarcă în acest efort al statului de a ține facturile consumatorilor cât mai scăzute”, a mai precizat președintele PNL Vaslui.