Astăzi, este Ziua Poștei Române! La Mulți Ani, dragi poștași vasluieni!

0
1297




Astãzi, 9 octombrie, este Ziua Postei Române, o zi în care acești oameni minunati, postasii, sunt sãrbãtoriti de toti românii. Pe ploaie, soare sau ninsori, postasii vasluieni fac kilometri în fiecare zi, pentru a ne aduce acasã scrisori, trimiteri postale sau colete.

Se împlinesc 148 ani de când un numãr de 22 de state europene au semnat actul de constituire a Uniunii Postale Universale, la Berna, în 1874. Printre ele, s-a numãrat si România, reprezentatã de Directorul General al Postelor si Telegrafului din acea perioadã, George Lahovary. Ceva mai târziu, în 1969, în cadrul Congresului U.P.U de la Tokyo, ziua de 9 Octombrie a fost declaratã Ziua Mondialã a Postei.









De atunci, aceastã zi este sãrbãtoritã în întreaga lume.

În prezent U.P.U este un organism ce apartine de O.N.U si cuprinde peste 190 de administratii postale din toatã lumea. Capitala României în anul 2004 a gãzduit cel de-al 23-lea Congres al U.P.U , acest eveniment fiind unicul organizat într-o tarã din Sud – Estul Europei. În Bucuresti, cei peste 2500 de delegati din întreaga lume au dezbãtut trecutul, prezentul si viitorul domeniului postal. În prezent U.P.U lucreazã pentru ca toate tãrile sã asigure servicii postale eficiente, calitate care sã satisfacã exigentele clientilor, sã asigure securitatea trimiterilor postale, sã ofere asistentã tehnicã si servicii de consultantã.

”Mândru că sunt poștaș!

De Ziua Mondială a Poștei, ziua noastră, a poștașilor, vă transmit sincere urări de bine, sănătate, să aveți încredere în viitor și să luptați permanent pentru păstrarea bunei imagini a Poștei Române!

În data de 7 octombrie 2022, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, a avut loc vernisajul expoziției „Poșta Română, la ceas aniversar – 160 de ani de tradiție”, prin care s-a dorit marcarea în avans a Zilei Mondiale a Poștei, sărbătorită în fiecare an la 9 octombrie.

Mulțumesc tuturor colegilor din județul Vaslui și din județele Regionalei Moldova care au trimis: mobilier, utilaje, instrucțiuni, cărți poștale, uniforme, etc. și au făcut posibilă expoziția.

Prezența conducerii administrative, primarul Municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, prefectul județului Vaslui, Daniel Garincha Onofrei și vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, ec. Ciprian Ionuț Trifan, care au transmis mesaje poștașilor vasluieni, ne arată încă o dată nouă, poștașilor, că avem un rol important în societate, iar munca noastră este apreciată.

Poștașii mențin vie legătura dintre oameni, intr-o epocă a digitalizării, astfel persoanele prezente la expoziție au primit cărți poștale pentru a trimite un mesaj celor dragi”, este mesajul directorului Oficiului Județean de Poștă, Irinel Marcu.

Compania Națională Poșta Română a tipărit cărți poștale speciale, dedicate evenimentului.

Expoziția va rămâne la Muzeul Județean Vaslui până la finalul lunii octombrie.

Poștașii au acces gratuit să viziteze expoziția, în zilele de vineri, în perioada 14.10.2022 – 28.10.2022.

La Mulți și Sănptoși Ani, dragi poștași!