Din 7 iulie 2023, nu mai faceți drumuri inutile la Poliție, pentru cazierul judiciar, anunță senatorul PNL de Vaslui, Iulian Mihail Bâca

0
287




Cazierul judiciar se va elibera gratuit și în formă electronică, anunță senatorul liberal Iulian Mihail Bâca. Din 7 iulie 2023 nu mai este necesară deplasarea la sediul poliției pentru obținerea cazierului judiciar!









Modificarea legislativă adusă Legii cazierului judiciar a vizat introducerea alin. (3^1) la art. 28 prin care, și eliberarea, nu doar depunerea cererii pentru obţinerea cazierului judiciar, să se poate face în format electronic.

”Art. 28

(3^1) La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin. (1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.”

Legea nr. 3/03.01.2023 pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 3 din 3 ianuarie 2023, în urma promulgării acesteia de către Președintele României.

Legea a intrat în vigoare la data de 6 ianuarie 2023, a mai spus senatorul.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.