Școlile vasluiene, inventariate pentru situația unui cutremur! O singură școală cu grad seismic I, la Puiești! Situație la limită, la Bârlad!

0
264




Din ordinul prefectului județului Vaslui, Daniel Onofrei, Inspectoratul Școlar Județean, împreună cu autoritățile locale și ISC, au inventariat clădirile în care unităților școlare din județul Vaslui, rezistența lor la un eventual cutremur, având în vedere mișcările seismice interne din ultimi ani, dar și dezastrele provocate de cutremure în diverse colțuri ale lumii.









Conform prefectului Daniel Onofrei, inventarierea școlilor, grădinițelor și liceelor a arătat că în marea lor majoritate clădirile în care învață peste 50.000 de copii din județul Vaslui prezintă risc seismic scăzut, fiind construite în ultimii 30-40 sau chiar 50 de ani.

Un caz aparte a fost întâlnit la Puiești, acolo unde prefectul a descoperit că actuala clădire a școlii are 160 de ani de existență și pune în pericol cei 56 de copii care învață acolo, prezentând risc seismic I. Ca atare, s-a decis mutarea copiilor într-o altă locație, la liceul din localitate, urmând să se ia o decizie cu această clădire. Un alt caz mai special a fost descoperit la Bârlad, acolo unde locația Școlii de Muzică este destul de șubredă, clădirea fiind încadrată la gradul seismic II, însă se pare că se îndreaptă cu pași repezi spre gradul I.

”M-am întâlnit la Primăria Bârlad cu edilul Dumitru Boroș, cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și ai unor unități de învățământ din municipiul Bârlad. Siguranța copiilor noştri reprezintă o prioritate! În cazul școlii de la muzică de la Bârlad, am cerut ISC să facă o expertiză a clădirii, deși acolo nu avem un mare număr de copii la cursuri.

Administratorii unităților școlare trebuie sa facă în perioada imediată expertize pentru a ști în ce grad de risc seismic se încadrează respectivele clădiri, astfel încât să putem lua măsuri acolo unde va fi cazul.

Vă asigur că, în calitate de prefect, am luat toate măsurile necesare pentru siguranță populației din județul Vaslui.

Mă refer aici la spitale, școli, baraje, dar și la clădirile administrației publice locale și orice tip de construcții în care se desfășoară activitate publică. Instituțiile din județul Vaslui tratează cu responsabilitate orice problemă care apare și sunt sunt pregătite să intervină 24 de ore din 24”, a precizat dl. Onofrei.