Nicolae Ciucă rămâne premier. ”Singura şansă este să realizăm o coaliţie politică stabilă”, spune Ciucă

0
321




Premierul Nicolae Ciuca a declarat, vineri, într-o conferință de presă, alături de Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, că nu își va depune mandatul până nu se vor rezolva crizele din societate.









„Pe 26 mai ar fi trebuit să-mi depun mandatul, în condiţii de echilibru. După discuţiile la nivelul Coaliţiei, şi joi seara, şi vineri dimineață, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din Învăţământ, şi să facem în aşa fel încât, pe baza înţelegerii şi raţiunii, să găsim soluţii.

Doar că acestea nu se pot rezolva pe loc, ci în timp. Sunt probleme care s-au acumulat în 30 de ani. Am alocat sume considerabile, faţă de ceea ce au fost până de curând doar vorbă: suplimentar, de la buget, 8 miliarde de lei şi 3,8 miliarde de euro, de la PNRR, pentru pregătirea cadrelor didactice.

Nu ajung banii, trebuie să avem cadre didactice pregătite. Nu ne putem asuma ca, printr-o măsură unidirecţională, să destabilizăm bugetul de stat.

Vom continua dialogul cu sindicatele. Le-am pus în faţă toate datele şi sperăm că, pe măsura încrederii obişnuite în urma acestui dialog, să ajungem la o soluţie.

Măsurile pe care le-am luat nu au fost îndreptate decât în a demonstra că facem ceea ce ne asumăm.

Am căzut cu toţii de acord că singura şansă este să realizăm o coaliţie politică stabilă, prin care am putut să gestionăm şi criza energetică, şi consecinţele războiului din Ucraina, şi efectele inflaţiei şi, există premise ca până la sfârşitul anului, să avem o scădere a inflaţiei sub 2 cifre, toate aceste măsuri asigurându-ne şi creşterea economică”.

Am avut discuții până noaptea trecută, târziu, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca, până la soluționarea acestor probleme (din educație, n.red.), să nu îmi depun mandatul și să îmi asum, în continuare, responsabilitatea funcției de premier.

În felul acesta, sper să fie create condițiile astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”, a declarat Nicolae Ciucă.

”Consider că decizia luată de noi trei e una corectă, ne-o asumăm împreună, împreună vom continua să soluționăm cât mai repede această problemă categoric legitimă.

Trebuie să avem echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că prioritatea nr.1 sunt profesorii și sistemul de sănătate.

Cred că este decizia corectă. Tot împreună vom găsi calendarul cel mai bun pentru rocada guvernamentală”, a spus Marcel Ciolacu, viitorul premier.