De ce nu plouă la Vaslui? Ipoteză halucinantă

0
2761




Mii de vasluieni se uită, zi de zi, spre cer, implorând ploaia binefăcătoare, care să bucure recoltele. Din păcate, în Vaslui și în comunele din jur nu cade niciun strop de apă, deși meteorologii lansează tot felul de alerte. Ce se petrece, mai ales că au fost și zile cu nori negri, însă, ca prin minune, a apărut soarele?









”Părerea mea este că se folosesc masiv aceste rachete antigrindină și ne nenorocesc, acești indivizi care controlează sistemul antigrindină. Nu spun nimic, dar își bat joc de noi! Cum văd un nor de ploaie, cum aruncă rachete și alungă ploaia”, spune un fermier, revoltat de situația de pe câmpuri.

Directorul sistemului național antigrindină, Gheorghe Căunei, spune că rachetele antigrindină se lansează doar către norii cu dezvoltare spre verticală, respectiv cei numiți cumulonimbus. Aceștia sunt cei care generează grindina.

„Noi prevenim formarea grindinei. Introducem substanța glaciogenă în nor, respectiv iodură de argint, acel aerosol care creează centre de condensare și molecule, modificând structura norului. Atunci acea masă de apă vine la pământ cu centre de condensare, se topește și se transformă în apă.

Dacă nu am interveni pe aceeași suprafață, ar veni gheață, adică grindină maturată care ar produce pagube. Este foarte important să înțelegem că nu aducem toată cantitatea de nor la pământ, ci o mică parte din nor. Norul, cantitatea imensă de apă, este vorba despre kilotone, își continuă mișcarea rotogeratorie. Nu luăm apa nimănui, ci dimpotrivă, producem uniformizare”, spune Căunei.

Cine spune adevărul?