Iată urmările grevei profesorilor din județul Vaslui! Suntem în topul rușinii, la Evaluarea Națională!

0
877




Cele mai slabe rezultate de la Evaluarea Naţională le-au obţinut elevii din Călăraşi, Teleorman, Vaslui şi Botosani. Peste 36.000 mii de tineri au luat note între 1 şi 5, la nivel național, foarte mulți dintre aceștia fiind din Vaslui. Între 5 si 6 sunt încă aproape 20.000. Cele mai multe note la nivel naţional sunt între 8,5 şi 8.99.









Sunt concluziile examenului de Evaluare Națională, care arată dezinteresul dascălilor vasluieni față de procesul de învățământ. Luna trecută, în loc să le predea copiilor, au preferat să stea în grevă sau în minivacanțe, iar rezultatele se văd acum. Vasluiul educat…

Sunt doar opt medii de 10, în județul Vaslui, patru la Bârlad și patru la Vaslui. Sunt în același timp și peste 160 de elevi care nu s-au mai prezentat la examen, dintre cei care vor pleca la muncă în străinătate, fără să le pese de studiile de acasă.

La nivelul județului Vaslui au fost înscriși 3624 de elevi din promoția 2023, evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a organizându-se în 51 de centre de examen. La prima probă scrisă au fost prezenți 3468 de elevi, iar la a doua probă au participat 3452 de elevi.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut primele declarații despre rezultatele din acest an și a subliniat că elevii care au obținut medii sub 5 vor fi repartizați în învățământul liceal sau vor putea să opteze pentru școli profesionale.

„Ceea ce putem constata este faptul că s-a dublat numărul candidaților cu media 10. Anul acesta sunt 429, față de 221, în 2022, și 132, în 2021.

În același timp, din păcate, a crescut procentul candidaților care au medii sub 5, anume de la 17,7%, anul trecut, la 23,8%.

Nu înseamnă că acești copii nu vor fi repartizați în învățământul liceal sau nu pot opta pentru școli profesionale, învățământul fiind obligatoriu până la clasa a XII-a sau până la finalul școlii profesionale”, a spus Ligia Deca, ministrul Educației.

Media claselor V-VIII nu mai este luată în considerare pentru admiterea la liceu, potrivit ordinului privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023-2024, scrie edupedu.ro.

Astfel, media de admitere la liceu, o reprezintă media generală la Evaluare Naţională susţinută de către absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la cele două probe.