Prefectul Daniel Onofrei a participat, alături de PreaSfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la slujba de instalare a unui nou paroh în satul Docani

0
3587




Duminică, 23 iulie 2023, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Docani, Protopopiatul Bârlad. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a hirotonit și a instalat pe noul paroh al acestei comunități. Alături de PreaSfinția Sa s-a aflat și prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei.









”Bucurie și binecuvântare într-un loc de rugăciune! Am petrecut duminica alături de sute de credincioși în sânul comunității din Docani. Am participat la Sfânta Liturghie, oficiată de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la biserica din sat. Este un sat cu oameni frumoși, credincioși, o localitate binecuvântată de Dumnezeu”, a spus prefectul județului Vaslui,

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre spiritul critic pe care este bine să îl activăm atunci când auzim descrieri negative sau calomnii la adresa semenilor:

Hristos Domnul a adus numai bucurie în sufletele celor pe care îi întâlnea, a adus liniște în sufletele celor care erau mâhniți și dărâmați din punct de vedere psihic. Cărturarii și fariseii au spus despre El – Dumnezeu desăvârșit și Om desăvârșit, Care a săvârșit numai binele, fiind Binele ființial – că scoate duhurile rele tot cu demoni, ca și cum Domnul Hristos ar fi într-o formă de pactizare cu cel rău.

Evident că această calomnie nu putea fi susținută în niciun fel, de aceea, Domnul Hristos nu ripostează, în momentul în care Îi este aplicată o asemenea etichetă.

Un om care nu are capacitatea de a vedea binele și de a se bucura de acesta, calomniază extrem de ușor, trădând faptul că are un suflet bolnav, otrăvit de răutate.

Din nefericire, nu ar fi neapărat o problemă faptul că cineva calomniază cu foarte mare lejeritate sau chiar premeditat, ci este o mare problemă când noi credem calomniile și renunțăm sau, pur și simplu, ne-am amputat spiritul critic. Primim calomniile și le dăm crezare cu foarte mare ușurință.

În momentul în care auzim despre cineva ceva extrem de reprobabil, ceva negativ, ar trebui să ne întrebăm: „Oare este așa? Există vreun fundament? Poate fi susținut? Este argumentat? Are corespondență cu realitatea, sau pur și simplu este o simplă invenție (o făcătură) a unei persoane care vrea să facă răul?”.

Din păcate, nu avem reflexul unui spirit critic, de a nu primi tot ceea ce auzim sau tot ceea ce se spune despre o anumită persoană, fără să verificăm sau, cel puțin, să ne întrebăm dacă ceea ce auzim, ce se vehiculează în spațiul public, corespunde cu realitatea.

Cei care au fost de față și L-au văzut pe Domnul Hristos făcând aceste minuni, nu au dat crezare calomniilor răutăcioase și grosolane ale cărturarilor și fariseilor – elita religioasă iudaică –, pentru că ei erau martorii unei experiențe care nu putea fi contestată. Au dat mărturie, prin uimirea lor, despre acest lucru.

Starea de uimire extraordinară, în fața acestor minuni, era o mărturie a faptului că, Cel care i-a vindecat atât pe cei doi orbi, cât și pe cel mut, posedat de un duh rău, este Dumnezeu-Omul desăvârșit, adică Bunătatea ființială – nu ca cel care se străduie să fie bun, ci Cel care, în mod ființial, este Bunătate, Dragoste și Bucurie. Și nu puteau contesta acest lucru”, a spus Episcopul Hușilor. .