Azilul de la Avrămești, la un pas de a fi închis. Prefectul Daniel Onofrei: ”Am intervenit, era greu să-i mutăm pe bătrânii de 80 de ani”

0
2709




La centrul de bătrâni de la Avrămești, un control comun al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (OPC) și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) a scos la iveală unele probleme grave, în ceea ce privește asigurarea hranei pentru cei zece beneficiari de acolo, persoane în vârstă de peste 80 de ani.









Este cea mai gravă stiuație cu care prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, s-a confruntat în urma controalelor la cele 54 de centre din județ, fie pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizbilități.

Daniel Onofrei a susținut o conferință de presă alături de reprezentanții IPJ, ISU și DSVSA Vaslui în cadrul căreia s-au prezentat rezultatele controalelor efectuate în perioada 10-16 iulie în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor.

Înainte de toate, prefectul a ținut să-și exprime mulțumirile față de cele șapte instituții implicate, care, într-un timp atât de scurt, au reușit să ducă la bun sfârșit această misiune.

Aceste controale, a spus prefectul, nu au fost inițiate cu intenția de a se etala excesul de zel al autoritatilor locale sau de a pune la zid anumite persoane, în cazul problemele găsite în aceste centre rezidențiale, cu mult mai puține față de ”azilele groazei” descoperite în diverse colțuri ale țării. Din contră, a completat Onofrei, controalele au avut drept scop principal corectarea neregulilor și asigurarea unui mediu sigur și corespunzător pentru persoanele vulnerabile pe care aceste centre le găzduiesc.

”Am înaintat o serie de propuneri către Ministerul Afacerilor Interne, pentru îmbunătățirea legislației privitoare la aceste centre și, în acest sens, vă pot spune că am propus ca, pentru eliminarea și descurajarea furnizilor de servicii sociale nelicențiate, după ce le-a fost trasată în repetate rânduri intrarea în legalitate, introducerea în capitolul 5, Răspundere juridică, din legea 197/2012, privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, a sancțiunii contravenționale complementare, de închidere a serviciului social, pe lângă amenda existentă, care să fie aplicată pentru aceste servicii fără licență de funcționare.

Am mai propus ca, în cazul închiderii unui serviciu social nelicențiat, să se stabilească în mod clar instituțiile care se vor ocupa de mutarea persoanelor din acel centru”, a explicat prefectul.

Cazul Avrămești

Daniel Onofrei a prezentat situația centrului de la Avrămești, controlat de o echipă comună OPC-DSP. Inspectorul de la DSP constată lipsa autorizării și propune închiderea centrului. De aici, au pornit discuțiile.

”Este un centru privat, nu ai dreptul să intervii, ca și autoritate, dacă vrei să-i transferi de acolo ai nevoie de acordul aparținătorilor, caz în care ar fi durat până se obțineau toate acordurile. Dacă s-ar fi dispus o astfel de măsură, ar fi avut efect imediat. Noi am purtat discuții cu Biserica Ortodoxă Română și am fi găsit unde să-i mutăm pe cei 10 beneficiari, la centre ale Episcopiei, din județul Vaslui, însă au apărut probleme, Bătrânii au început să plângă, unii au leșinat, acolo este casa lor.

Am constatat că nimeni nu avea atribuții, pe linia transferului, și că nu-i puteam transfera decât tot într-un centru privat, nicidecum în centrele sociale. Să nu mai spunem că toate centrele sociale din județul Vaslui au liste de așteptare pe câțiva ani… Sunt pline, unele chiar suprapopulate.

S-a renunțat la închidere, am ajuns la concluzia că nu sunt fapte sau elemente care să pună în pericol sănătatea sau integritatea celor care sunt acolo. Trebuia doar intrat în legalitate și de rezolvat unele probleme cu hrana. Din 25 iulie, iată, centrul de la Avrămești a încheiat un contract cu o firmă de catering din Bârlad, care va aduce zilnic hrana pentru cei 10 beneficiari.

Din punctul meu, a fost o măsură puțin exagerată, nu a fost un abuz, inspectorii pot lua măsura închiderii, acolo unde nu este autorizație de funcționare. Dar, a trebuit să ne gândim că am făcut controalele pentru a face unele corecții, nu să ajungem la exagerări”, a explicat prefectul județului.

Probleme sunt, dar nu avem nicio persoană care să nu fie înregistrată în centrele din județ și nu este niciun centru care să funcționeze ilegal


În urma controalelor efectuate, s-au identificat anumite aspecte care necesită atenție și intervenție imediată, a explicat prefectul. Însă, în majoritatea cazurilor s-au constatat progrese semnificative în asigurarea unui mediu adecvat, sigur și îngrijit pentru beneficiarii acestor centre rezidențiale.

Controalele au fost efectuate de o comisie mixtă constituită prin ordin de prefect și formată din reprezentanți ai următoarelor instituții: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Judeţului Vaslui.

Au fost controlate toate cele 54 de centre rezidențiale din județ din acestea, 47 sunt deținute de instituții publice, iar 7 sunt deținute de entități private. Controalele au vizat centrele sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, copiilor din sistemul de protecție social și persoanelor vârstnice. Scopul principal al acestor controale a fost asigurarea respectării tuturor normelor și reglementărilor în vigoare în aceste instituții, pentru a se asigura un mediu sigur și adecvat pentru toți rezidenții.
Reprezentanții instituțiilor au examinat aspecte legate de igienă, sănătate, securitate, alimentație și respectarea drepturilor rezidenților. Comisiile mixte au analizat condițiile de cazare, serviciile medicale și sociale oferite, respectarea protocoalelor și procedurilor de lucru, precum și conformitatea cu normele de siguranță și protecția muncii.
În urma controalelor efectuate la centrele sociale s-au aplicat un numar de 729 de sancțiuni contravenționale, constând în avertismente și amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate pe întreaga perioadă de control a fost de 190,6 mii lei.

Principalele deficiente constatate in urma acestor verificari au fost :

  • Functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu (ISU)
  • Angajatorul nu păstrează la locul de muncă o copie a contractelor de muncă pentru fiecare salariat care prestează activitate în acel loc (ITM)
    -Nu au fost prezentate documentele în domeniul securitate și sănătate în muncă: fișe de aptitudini pentru tot personalul, verificare instalații electrice, verificare centrale termice, verificare gase naturale – (ITM)
    -lipsa instruirii personalului cu modul de utilizare a substantelor biocide (DSP)
    -programul de igienizare este incomplet (DSP)
  • mobilierul și agregatele frigorifice sunt uzate; (DSP)
    -meniurile zilnice nu sunt avizate de un medic nutritionist sau asistent dietetician; (DSP)
    -Gestionarea necorespunzatoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din actvitatea medicală
    -Nerespectarea conditiilor de păstrare a alimentelor sau depozitarea necorescunzatoare a acestora (DSVSA)
    O parte din centrele care funcționau fără autorizatie sanitară si-au depus documantatia necesară obtinerii acesteia iar multe din probleme constatate și cărora li s-au dat termen de rezolvare se vor examina in cursul acestei saptămâni. Nu au fost constate deficiente majore care să ducă la inchiderea niciunui centru social si nici centre clandestine pe raza judetului Vaslui.
    „În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, voi continua să monitorizez aceste centre rezidențiale și voi colabora strâns cu autoritățile locale și instituțiile responsabile pentru a mă asigura că măsurile de corecție necesare sunt implementate în mod eficient și prompt. Consider că fiecare persoană merită să trăiască într-un mediu sigur, cu acces la îngrijire de calitate și la servicii adecvate nevoilor sale.
    Închei cu gândul că acțiunile noastre trebuie să fie ghidate de empatie și compasiune față de cei care au nevoie de sprijinul nostru. Așteptăm cu încredere o evoluție pozitivă în centrele rezidențiale și suntem hotărâți să depunem toate eforturile necesare pentru a aduce schimbările dorite.” a declarat prefectul Daniel Onofrei .