Fermierii români păcăliți de Guvern, în problema cerealelor din Ucraina. Dan Hurduc, președinte zona Moldova, Clubul Fermierilor Români: ”Vor inunda piața cu cereale! Nu se pot face controale la frontieră”

0
1602




Săptămâna trecută, fermierii români amenințau că vor protesta, dacă România renunță, fără condiții, la interdicțiile de import pentru grâul, porumbul, floarea soarelui și rapiță din Ucraina. Iată că, zilele trecute, miniștrii Agriculturii din România și Ucraina, Florin Barbu și Mykola Solskyi, au discutat și au ajuns la un consens, prin care se instituie un mecanism strict, prin care patru tipuri de cereale pot fi importate din nou în România. Noul sistem va obliga fermierii ucraineni și români să obțină licențe.









Este vorba despre un sistem de licențiere a companiilor exportatoare, respectiv cele importatoare.

Licențele de export pentru companiile ucrainene vor deveni funcționale în 30 de zile, perioadă în care și România va elabora o procedură de licențiere clară pentru fermierii și procesatorii români.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că în acest moment în România nu intră grâu sau porumb din Ucraina care să rămână aici.

Autoritățile vor verifica stocurile fermierilor care cer să importe cereale din Ucraina. O altă condiție este obținerea unui certificat de calitate. Fermierul va trebui să ducă o mostră din marfa importată la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de la care trebuie să obțină un certificat care să ateste că marfa este bună și nu conține pesticide interzise.

Sistemul de licențiere a exportatorilor și importatorilor de cereale va fi implementat în următoarele 30 de zile.

Ing. Dan Hurduc, membru fondator Clubul Fermierilor Români: ”Este o măsură pur românească, nu vor putea fi făcute controale în vămi”

În replică, ing. Dan Hurduc (foto), manager general EVEL H Company SRL, președinte pe zona Moldovei a Clubului Fermierilor Români spune că nu se va rezolva absolut nimic, din contră, în următoarele trei luni piața românească va fi invadată de cereale din Ucraina.

”Este o soluție românească, prin care nu dorim să supărăm Comisia Europeană, nu o rezolvare. De ce spun asta? Simplu. Dacă aceste controale s-ar face în vămi, ai putea spune că ar fi oprite acele cereale cu pesticide. Dar, în România nu există decât cinci laboratoare specializate în astfel de controale.

Vă dați seama, vor trece mii, zeci de mii de tone de cereale cu pesticide prin vămi, pentru că un astfel de control ar dura, la un singur camion, cinci zile. Cine are curaj să țină în vamă mii de camioane câte cinci zile, până ce se fac analizele? Nimeni! Este așa, un fel de fake news, nu este o rezolvare a problemei.

De exemplu, o firmă care aduce zece mii de tone de cereale poate să ducă analize de unde vrea el, pune cereale românești la analiză și spune că sunt din Ucraina. Cine o oprește să facă asta?

Veți vedea, peste trei luni piața românească va fi invadată de cereale din Ucraina, iar noi fermierii vom avea mult de suferit”, spune dl. Hurduc.