Pro-rusul Ion Ceban câștigă un nou mandat la Primăria Chişinău. Se apropie Rusia de granițele UE?

0
238




Alegerile din R.Moldova s-au încheiat cu rezultate deloc surprinzătoare. Cetățenii din nordul R. Moldova au votat din nou preponderent în favoarea partidelor proruse, în timp ce locuitorii din centrul și sudul R. Moldova au oferit încredere partidelor de orientarea proeuropeană.









Primarul Chişinăului, fostul socialist Ion Ceban, a câştigat din primul tur alegerile locale din capitala Republicii Moldova, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni dimineaţa, 6 noiembrie, la ora 7.30, de Comisia Electorală Centrală.

Acesta este urmat la distanță semnificativă de candidatul PSD, Lilian Carp, care a obținut 28,27% din voturile electoratului.

Mişcarea Alternativa Naţională (MAN), partid înfiinţat şi condus de primarul Ion Ceban, a obţinut cele mai multe voturi la alegerile locale pentru Consiliul Municipal Chişinău, care au avut loc duminică, potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din cele 305 secţii de votare din Capitală.

Conform analizei făcute de jurnalistul Vitalie Călugăreanu, de la Deutsche Welle, ”partidele pro-ruse au obținut un scor electoral care le permite să hărțuiască guvernarea centrală pro-europeană și să spere la o revanșă în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024 și parlamentare din 2025”.

”În pofida excluderii din cursa electorală a partidului „Șansa”, controlat de oligarhul fugar conectat la Kremlin, Ilan Șor, a funcționat „planul B” al Kremlinului, prin redirecționarea rapidă a alegătorilor loializați prin corupție către candidații de rezervă rămași în cursă. Autoritățile pro-europene nu au făcut nimic pentu a zădărnici acest „plan B” al Moscovei”, constată Călugăreanu.

La nivel național, constată jurnalistul de la Deutsche Welle, PAS s-a clasat pe primul loc în 19 consilii raionale din cele 32, dar în niciunul nu a obținut majoritatea. PAS s-a clasat pe primul loc cu 30,74% inclusiv la alegerile pentru Consiliul raional Orhei – acolo unde funcția de primar a fost câștigată de un candidat absolut necunoscut (de rezervă) cu 57,59%, propulsat de condamnatul fugar Ilan Șor. PAS a anunțat că va contesta rezultatul alegerilor locale de la Orhei, acuzând „o adevărată operațiune specială de fraudare a scrutinului”.

”Așa cum arată acum tabloul electoral, alianțele în consiliile locale la nivelul întregii țări ar putea fi formate fără PAS. Altfel spus, partidul care guvernează la nivel central ar putea fi trimis în opoziție la nivel local. Aceasta ar fi o dramă pentru partida pro-europeană, în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024 și parlamentare din 2025”, se mai arată în analiza respectivă. .