Sute de mii de tone de grâu ucrainean ajung în România prin vama Leușeni-Albița

0
1085




Statistici interesante, care demonstrează cum frații moldoveni au ajuns o trambulină a exporturilor de cereale ucrainene, sub masca de cereale produse în țara vecină. Așa se explică de ce, la vama Leușeni-Albița se formează cozi de mii de camioane încărcate cu cereale, chipurile, moldovenești, în realitate produse de agricultura ucraineană.









Datele oficiale arată că România a importat, în tot anul 2023, peste 700.000 de tone de grâu din Republica Moldova, fiind veritabilă explozie față de anii anteriori și ajungând să reprezintă 62% din exportul național de grâu al R. Moldova. Cerealele care au ajuns în România, prin filiera moldovenească, sunt, în realitate cereale produse în Ucraina.

Cifrele spun totul: 2023 – importurile românești de grâu din Republica Moldova au fost de 706.816 tone de grâu; 2022 – 160.292 tone; 2021 – fără război în Ucraina, doar 39.793 de tone. Raportându-ne la 2021, rezultă că, anul trecut, firmele moldovenești au exportat în România de 20 de ori! mai mult grâu, față de acum doi ani. Cel puțin jumătate din această cantitate intră în țară prin Vama Albița, cea mai mare poartă de intrare dinspre Republica Moldova.

De unde atâta puhoi de grâne? De la ucraineni, evident. Este mai simplu să exporți ca firmă moldovenească, nu ai nevoie de licența cerută pentru importurile directe din Ucraina.