Harta șpăgii. Șase pacienți de la Bârlad și Vaslui au reclamat că li s-a cerut șpagă

0
503




În luna ianuarie 2024, dintr-un total de 208 pacienți din județul Vaslui care au răspuns la întrebarea ”Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, șase pacienți au spus că ”Da”, ceea ce a condus la un procent de 2,88% din total răspunsuri, la nivel de județ.









Patru pacienți au reclamat că li s-a cerut șpagă la Spitalul Municipal de Urgență din Bârlad, iar doi pacienți susțin că li s-au cerut bani sau atenții la SJU Vaslui. În aceeași lnterval de timp, niciun pacient nu a reclamat vreun caz în care să i se solicite șpagă la Spitalul Municipal Huși.

Este situația prezentată de Dragoș Vana, fondatorul platformei Graphs.ro, care realizează harta șpăgii în spitale pe baza datelor publice, după ce Ministerul Sănătății a publicat datele pe fiecare spital privind reclamațiile de șpagă cerută de personalul medical.

Mecanismul de Feedback al Pacientului al Ministerului Sănătății colectează date de la pacienți privind curățenia din spitale, serviciile medicale oferite, comunicarea cu personalul medical și inclusiv mita (dacă un medic/asistent medical i-a solicitat mită – bani sau atenții, pacientului). (Sursa foto: graphs.ro)