EXCLUSIV Vasluianul.ro: Dumitru Buzatu, despre blaturi, scandaluri și acuzele la adresa sa

0
574




INTERVIU… Cel mai cunoscut politician al județului este în fața unui nou test electoral, probabil cel mai greu din cariera sa politică. După 30 de ani de administrație și politică, Buzatu vrea să mai prindă un mandat de președinte la județ, mai ales că are câteva proiecte extrem de interesante.









Dar, în 30 de ani de activitate imaginea politicianului Buzatu, a omului de administrație Dumitru Buzatu s-a mai erodat, așa cum era normal. Unii vasluieni îl critică, alții îl acceptă așa cum este. Și unii și-ar dori ca președintele CJ Vaslui actual să continue cu acest ultim mandat.

Ce va fi pe 27 septembrie, cine va ieși președinte la județ? Nimeni nu știe. Cert este că, într-un interviu exclusiv realizat de Vasluianul.ro, Dumitru Buzatu vorbește de prezent, de planurile de viitor, dar și despre unele scandaluri politice din ultima vreme.

Rep: Domnule președinte, mai sunt 12 zile până la alegerile locale. V-ați format deja o idee despre contracandidați, despre ceea ce se întâmplă în județ. Este vreun candidat de care vă temeți mai mult, să spunem, de cel al PNL?

Dumitru Buzatu: Eu am un dubiu dacă să vă răspund direct la întrebarea asta sau să vă spun părerea mea. Nu am făcut în această campanie nicio dezbatere cu ceilalți contracandidați, nu datorită unor ambiții personale sau datorită orgoliului, ci datorită faptului că lucrurile au luat o turnură mult prea neplăcută, pentru a mai intra în dezbateri cu unii care în permanență acuză, insultă, înjură, îi culpabilizează pe ceilalți și, ca urmare, eu ar fi trebuit să intru în jocul acesta.

Ori, eu cred că o campanie electorală este un moment în care fiecare dintre competitori nu încearcă să-l lămurească pe celălalt, ci încearcă să discute cu alegătorii, să le spună cum văd ei viața comunităților, să spună în ce cred ei și care este prioritatea lucrărilor care trebuiesc efectuate și, mai departe, o grămadă de lucruri care se referă cu adevărat la crearea unui mod de viață decent în comunitățile noastre.

Din ceea ce se vede, din ceea ce se întâmplă în puținele dialoguri directe dintre candidați lucrurile nu arată deloc așa cum gândesc. Din acest motiv, nu vreau să lămuresc niciun candidat liberal sau de la alt partid, pur și simplu am discutat cu oamenii, cu cetățenii. Sigur, mie îmi este ceva mai ușor, pentru că am fost timp de 30 de ani în viața politică a județului nostru și sunt cunoscut de multă lume.

Pe de altă parte, sunt foarte mulți care și-au făcut o idee preconcepută, și-o susțin. Poate că, și mie mi-a fost greu să susțin nenumăratele acuze, minciuni, care nu au fost dovedite niciodată. Nu am fost implicat niciodată într-o cercetare penală care să se finalizeze cu trimiterea în judecată.

Am spus peste tot: pentru oricare dintre oamenii care mi s-au adresat mie personal am încercat, cu puținele mele resurse, să-i ajut. În ceea ce privește activitatea unităților administrativ teritoriale, cred că această perioadă în care noi am fost prezenți la conducerea Consiliului Județean, echipa aceasta de acum, și celelalte din trecut, și cea în care a fost Vasile Mihalachi, și cea în care a fost Corneliu Bichineț, din 2004 încoace, am arătat o deschidere exemplară către unitățile administrative, în fiecare an.

Cred că, anul acesta, a fost vorba de o repartizare de 450 de miliarde lei vechi, 45 milioane lei, către unitățile administrative care au fost în dificultate sau care aveau investiții care erau în derulare și aveau nevoie de finanțare. Am răspuns tuturor UAT-urilor, indiferent de culoarea politică. Asta, pentru că noi nu am răspuns primarului liberal, de la ALDE sau de la PSD, ci am răspuns nevoilor cetățenilor din comunităților respective.

Rep: Suntem în campanie și poate ați auzit o vorbă, mai glumeață, mai serioasă, cum că PSD a făcut blat cu PNL. Se spune că PNL a trimis un candidat mai slab, tocmai pentru ca să învingeți dvs la județ. Cum comentați aceste zvonuri?

Dumitru Buzatu: Nu vreau să contrazic ipotezele acestea, nu mă pasionează, nici nu le discut. Las la latitudinea oamenilor să înțeleagă. Nu vorbesc aici de susținătorii PSD, mă gândesc la susținătorii liberali.

De ce ar fi făcut ei blat cu mine? De ce ar fi preferat să piardă alegerile și să le câștigăm noi? Eu cred că fiecare partid luptă cu toate mijloacele și cu oamenii pe care îi are la îndemână pentru a obține succes în alegerile care urmează.

Rep: Ați adus investiții foarte mari în județ, dar ați vorbit foarte puțin despre ele, în acești ani. De ce nu ați ieșit mai mult, să spuneți despre ce ați făcut în județ?

Dumitru Buzatu: E adevărat că nu am etalat realizările mele. Zic că am acționat cu modestie, pentru că e vorba de o atitudine care trebuie să caracterizeze administrația publică locală. Să dai satisfacție oamenilor, să te duci acolo unde lucrurile sunt terminate, să nu te împopoțonezi cu merite pe care, uneori, nu le ai.

Acesta a fost programul meu dintotdeauna și eu cred că acum, când ajungem în fața electoratului, oamenii vor judeca pe fiecare dintre cei care se vor prezenta în fața lor și cum vor decide așa să fie pe viitor.

Rep: Care va fi prima decizie pe care o veți lua din funcția de președinte al CJ Vaslui, dacă veți câștiga alegerile din 27 septembrie?

Dumitru Buzatu: N-aș putea să spun care va fi prima decizie și nimeni nu poate să ia o decizie care o preferă. Viața în administrație are un curs curent, în permanență trebuie să răspunzi nevoilor care se ivesc, funcție de activitățile pe care le ai.

Din punctul acesta de vedere, mi-aș dori ca activitatea din administrație să aibă susținere, inclusiv susținere financiară, din partea Guvernelor care vor fi la conducerea României și noi să fim capabili să punem în operă acele programe pe care noi le enunțăm acum, în campaniile electorale.

Rep: Credeți că veți câștiga bătălia pentr Consiliul Județean?

Dumitru Buzatu: Am spus un pic mai înainte. Nu vreau să mă împopoțonez cu niște merite. Îmi doresc să obțin un rezultat cât mai bun în aceste alegeri. Dacă concetățenii noștri vor decide ca eu să fiu, în continuare, cel care să conducă destinele administrației județului nostru sigur că lucrul acesta îmi va face mare bucurie.

Rep: Dacă veți câștiga alegerile, cum vedeți colaborarea cu viitorul Consiliu Județean?

Dumitru Buzatu: Nu-mi pun nicio problemă. În actualul Consiliu Județean, am avut o majoritate consistentă, care a putut să hotărască orice. Dacă vom avea o majoritate compozită, sigur că vom ține cont de interesele tuturor și, în felul acesta, vom încerca să progresăm, să mergem înainte.

Ideea de a-i împiedica pe unii să-și facă programul este o idee absurdă, pentru că acele lucrări sunt pentru comunitate. Ele sunt în beneficiul comunităților și dacă îi împiedici să realizeze aceste lucrări pe unii reprezentanți ai administrației locale nimeni nu te va lăuda. Dimpotrivă, dacă manifești un sentiment pronunțat de unitate atunci sigur vei beneficia de aprecierea oamenilor.

Rep: Vă gândiți la o negociere cu PNL sau USR, în cazul în care veți dori să faceți majoritatea în Consiliul Județean?

Dumitru Buzatu: Cu orice formațiune politică, dacă va exista o coloratură compozită a Consiliului Județean. Trebuie să găsim disponibilitatea de a negocia cu orice formațiune politică, pentru binele județului nostru.

Acest material a fost comandat de către P.S.D. – Organizația Județeană Vaslui, CMF: 21200019