Bate vânt de foamete pe câmpurile Vasluiului! În județ, nu a mai plouat de pe 30 iulie!

0
402




CINE ÎI SALVEAZĂ?… Este jale pe câmpurile vasluiene. În multe zone, din cauza secetei, fermierii au obținut 300, 500 sau 1.000 de kilograme de grâu la hectar, în timp ce porumbul este compromis total. La fel, floarea soarelui este distrusă pe mii de hectare de terenuri agricole.









Fermierii vasluieni sunt disperați. Li s-a spus că vor fi ajutați cu bani de la guvern, drept ajutoare la calamitate, însă nu s-a întâmplat nimic. S-a anunțat că se vor da 927 de lei pe hectar, la grâu, de către APIA, însă niciun fermier nu a primit nimic, până acum.

Este o secetă care va îngropa micile afaceri agricole, mai ales acolo unde s-au obținut 50-100 de kilograme de grâu la hectar. Adică, nimic. Și mai este o problemă, peste toate celelalte produse de secetă.

Proprietarii de terenuri vin și cer arenda. Nu le pasă că nu s-a făcut producție, că porumbul este la pământ pe câmpuri. Oamenii au dreptul la arendă, așa cum spune în contract. Unii fermieri s-au gândit să spună că nu pot achita arenda, ceea ce va conduce la scandaluri în județ. Alții, mai corecți, vor plăti arenda, deși au „găuri” de zeci de miliarde de lei vechi, nu au recoltat mai nimic.

„Anul trecut, am dat 600 kg grâu la hectar. Anul acesta, cu toată seceta care ne-a distrus culturile, le voi da 500 kg grâu, sau 500 kg de porumb, sau 400 de lei pe un hectar. Cum doresc. Oamenii nu sunt interesați că nu ai recoltat ceva, știu că au un contract cu tine și trebuie să-l respecți. Ori, tocmai asta voi face. Îi voi respecta pe proprietari și le plătesc arenda. Avem pierderi de 30-35 miliarde lei vechi”,

a spus managerul unei firme agricole din județul Vaslui.

Nimeni nu știe cu ce bani vor începe fermierii vasluieni noile culturi agricole, în condițiile în care nici ploaia nu apare peste județ. În unele zone, ultima ploaie a fost pe 30 iulie, după care nu a mai curs un litru de apă din cer.