Vasluiul, împuțit la maxim! Garda de Mediu a descoperit sursa mirosurilor pestilențiale!

0
328




ÎNGROZITOR… Mii de vasluieni au reclamat ieri, pe rețelele de socializare sau la autoritățile competente, situația provocată de mirosurile insuportabile care s-au abătut oraș, încă de la primele ore ale dimineții.









Mai multe echipe ale Gărzii de Mediu județene au inspectat zonele din jurul Vasluiului, descoperând într-un final sursa mirosurilor. Este vorba de grămezi de nămol provenite de la stația de tratare a orașului, puse la uscat încă din luna martie și care au fost împrăștiate pe un câmp al unui fermier din județ, provocând aceste mirosuri îngrozitoare.

Grămada de nămol era situată la Muntenii de Jos, la 2,2 km de cea mai apropiată locuință din oraș, a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu, Gabriel Laic. La ora 10.00, comisarii Gărzii de Mediu au dispus sistarea acțiunilor de împrăștiere a nămolului.

„Disconfortul olfactiv în municipiul Vaslui este cauzat de împrăștierea nămolului în zona șes Muntenii de Jos, accentuat de condițiile meteorologice care amplifică acest fenomen. Nămolul provine din stația de epurare a municipiului Vaslui, are o vechime de minim 1 an de zile și a fost depozitat în vederea fertilizării în luna martie 2020.

Perioada în care se poate fertiliza legal este intervalul martie – octombrie, perioada ocupată în cea mai mare parte de culturi agricole.

S-a dispus sistarea împrăștierii până când condițiile meteorologice vor permite desfășurarea acestei acțiuni cu impact minim asupra calității aerului. Totodată s-a solicitat conducerii AQUAVAS SA Vaslui identificarea unor terenuri situate la distanțe apreciabile de localități pentru utilizarea namolului, în viitor, ca fertilizant”,

a spus comisarul-șef al Gărzii de Mediu.