A fost votată legea de care vor beneficia mii de dascăli vasluieni! Proiectul de suflet al deputatului Solomon!

0
404




VIN STIMULENTELE… Dacă lucrați în învățământul vasluian și veniți zilnic la școală, trebuie să știți că veți primi un stimulent lunar de 2.000 de lei, dacă sunteți cadru didactic, sau 1.500 de lei, în calitate de personal auxiliar.









Legea care permite acordarea acestor stimulente, la care o contribuție decisivă a avut-o deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, a fost votată aseară, în jurul orei 19.00. Documentul emis de Parlament urmează să meargă spre promulgare, la președintele Iohannis, iar de acest act normativ ar urma să beneficieze câteva mii de persoane din învățământul județean.

„Art.1. – (1) Începând cu anul școlar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, precum și din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:

a) în cuantum de 2000 de lei lunar, pentru personalul didactic;

b) în cuantum de 1500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic.

(2) Stimulentul de risc prevăzut la alin.(1) se acordă pe durata desfășurării cursurilor aferente anului școlar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență, proporțional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute la alin.(1) își desfășoară fizic activitatea în cadrul unităților de învățământ în prezența antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor/ studenților.

(3) Lista persoanelor din categoriile prevăzute la alin. (1), care beneficiază de stimulentul de risc acordat potrivit prezentei legi, se stabilește, lunar, prin decizie a conducătorului unității de învățământ. Conducătorul unității de învățământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc prevăzut la alin. (1) și are obligația comunicării acesteia către inspectoratul școlar”, prevede legea aprobată aseară.

„Astăzi, a fost votată o lege foarte importantă pentru sistemul de învățământ românesc în contextul pandemiei SarS Cov2. Inițiată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, la începutul lunii septembrie, legea prevede acordarea de stimulente financiare de până la 2.000 lei pentru profesori și de până la 1.500 lei pentru personalul didactic auxiliar și pentru cel nedidactic.

Banii se acordă pentru timpul efectiv lucrat la catedră sau în școală, pontajul fiind realizat de conducerea școlii. Stimulentul se acordă și în învățământul privat, din costul per elev.

Raportul comisiei de muncă a fost votat de PSD, Pro România, Minorități, UDMR, iar USR și PNL s-au abținut.

Sperăm ca legea să meargă la promulgare și să intre rapid în aplicare pentru că profesorii sunt și ei expuși în linia întâi, asemenea medicilor și personalului MAI”,

a declarat, pentru Vasluianul.ro, deputatul Adrian Solomon.