Vasluianul Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, propune ideea de telesalariat. Ce părere aveți?

0
435




PROPUNERE… Pandemia de Covid 19 pare să fi schimbat multe dintre activitățile de zi cu zi, pe care angajații le desfășurau. A început să se vorbească tot mai mult de munca de acasă, adică situațiile în care angajatul, pentru a nu contracta vreun virus la serviciu, și-a luat toate dosarele în apartamentul sau casa lui, iar de acolo își îndeplinește sarcinile.









Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, merge și mai departe și propune ca, prin lege, să apară noțiunea de telesalariat.

„Am finalizat actul normativ pentru digitalizarea relațiilor de muncă!

Traversăm o perioadă în care adaptarea este piesa cheie a progresului. Provocările cu care se confruntă astăzi piața muncii cer soluții moderne, eficiente și rapide.

În urma consultărilor cu partenerii sociali, ale căror propuneri se regăsesc în măsurile prezentate, precum și a discuțiilor cu antreprenori români, am pus în dezbatere publică o serie de inițiative care să simplifice raportul de muncă și să îi avantajeze în egală măsură atât pe angajați, cât și pe angajatori.

Împreună cu doamna ministru al Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru și cu colegii mei din minister, am considerat că este momentul ca sistemul de muncă din România să treacă la etapa următoare și să se plieze pe nevoile oamenilor.

Actul normativ, aflat în transparență decizională pentru completările și sugestiile dumneavoastră, prevede:

  • ↗️ posibilitatea utilizării semnăturii electronice pentru semnarea, modificarea sau încetarea Contractului Individual de Muncă;
  • ↗️ semnarea instructajului de Securitate și Siguranță în Muncă utilizând semnătura electronică, inclusiv în cazul telemuncii;
  • ↗️ păstrarea documentelor în arhive electronice;
  • ↗️ telesalariatul nu va mai avea obligația de a menționa locul în care își desfășoară activitatea de muncă; toate verificările în acest sens se vor efectua prin mijloace electronice;
  • ↗️ telesalariatul va avea posibilitatea să utilizeze echipamentul propriu în desfășurarea activității de muncă;
  • ↗️ angajatorul nu mai are obligația de a răspunde față de condițiile de muncă alese de telesalariat.

Primul pas către modernizare și debirocratizare a fost făcut. Respectăm timpul cetațenilor și căutăm soluții pentru un sistem eficient și simplificat.

Suntem #lamuncă!”,

este mesajul vasluianului Polak, prin care îndeamnă locuitorii județului să se pronunțe pe acest document.