ISTORIE ȘI PATRIOTISM – 25 OCTOMBRIE, ZIUA ARMATEI ROMÂNE! Mesajul militarilor din județul Vaslui, de Ziua Armatei!

0
523




„Națiunea română, în toate evenimentele mari istorice, s-a adunat pentru a decide asupra sorții sale. Sufletul românesc, dornic de pace și libertate, de la soldat la general, cu prețul vieții, prin faptele de sacrificiu, chiar cu pretul vietii, și de eroism, a scris pagini de istorie ce nu trebuie să le uităm.

La 25 Octombrie 1944, Armata Română a eliberat ultima localitate româneasca, Orașul Carei, de sub ocupația nazistă și a recucerit Transilvania de Nord, teritoriu național pierdut în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940. Armata română și-a îndeplinit misiunea nobilă de a apăra unitatea naționala și integritatea teritorială a statului român. Acțiunile militare purtate de Armata Română pe parcursul celui de-al doilea Război Mondial au fost încununate de glorie.

La 1 Septembrie 1939, Germania invadează Polonia și, două zile mai târziu, Regatul Unit și Franța declară război Germaniei. Europa se trezește în mijlocul unui conflict de mari proporții.

Odată cu prăbușirea Franței, care garantase frontierele României, prin convenția secretă de la 23 august 1939, integritatea României este pusă în mare primejdie prin revendicările URSS-ului, Ungariei sși Bulgariei, susținute de Germania și Italia. În vara anului 1940, ca urmare a ultimatului dat de URSS, România este nevoită să evacueze și să cedeze fără lupta Bucovina și Basarabia. Pe lângă aceste teritorii, au mai fost răpite și tinutul Herța, astfel două treimi din Basarabia au fost înstrăinate de țara mamă. Și, cum un necaz nu vine singur, pe 4 iulie 1940, prin Dictatul de la Viena, puterile Axei au forțat România să cedeze Ungariei jumătate din Transilvania, fiind cunoscută ca Transilvania de Nord. Consecințele acestui Dictat, așa cum arată raportul statistic al Secretariatului de Stat pentru nationalități din Bucuresti, pentru perioada 30 august 1940 -1 noiembrie 1941, cât și actele comise de autoritățile hortyste împotriva românilor din Ardeal sunt dezastruoase: 919 omoruri, 1.126 schingiuiri, 4.126 de bătăi, 15.863 de arestari, 124 de profanări, peste 218.919 persoane expulzate și alte atrocități. Probabil că ar fi continuat, dacă armata română nu elibera ultima brazdă de pământ românesc.

Un alt eveniment nedorit este cel din 7 septembrie 1940 (Tratatul de la Craiova) prin care Cadrilaterul (partea sudică a Dobrogei) este cedat Bulgariei.

Situatia politică și militară din România îl determină pe Regele Carol al II-lea să îl numească ca prim-ministru pe Mareșalul Antonescu, însărcinat să formeze un guvern de uniune națională.

Cu inima și sufletul la valorile umane, la teritoriile naționale pierdute, Maresalul Antonescu, pe 22 iunie 1941, în fruntea Armatei Române, începe campania de est împotriva URSS-ului (operațiunea Munchen) de recucerire a Basarabiei și Bucovinei, pe un front cuprins între Munții Bucovinei și Marea Neagră. În intervalul 5 iulie-17 iulie1941, armata română intra în Cernăuți, cucerește orașul Soroca, localitățile Bălti, Orhei, reușind să recucerească teritoriile românesti de sub ocupația Armatei Roșii. Pe 21 iulie 1941, Divizia 10 infanterie trece Dunărea și eliberează localitățile Izmail, Chilia Nouă și continuă să meargă către Cetatea Albă, cu scopul eliberării totale a Basarabiei.

La 27 iulie 1941, Hitler îi trimite Mareșalului Antonescu un mesaj de felicitare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei și îi cere să treacă Nistrul. Mareșalul Antonescu, având ca reper intangibil recucerirea teritoriilor Basarabiei, Bucovinei, Ardealului de Nord și Cadrilaterului, a hotărât să treacă Nistrul, în speranța că Hitler va face dreptate românilor în problema teritoriilor furate prin dictatele odioase: Ribentrop-Molotov și Dictatul de la Viena.

In iunie 1941, puterile europene ale Axei au lansat o invazie a URSS-ului, deschizând cel mai mare teritoriu de război din istorie, care a angajat cea mai mare parte a forțelor militare ale Axei într-un război de uzură. Înaintarea Axei s-a oprit în 1942, atunci când Japonia a pierdul batalia de la Midwai, în apropiere de Hawaii, iar Germania a fost învinsă în Africa de Nord și apoi, decisiv, la Stalingrad.

În 1943, o serie de înfrângeri ale Germaniei pe frontul de est, care au condus la capturarea Italiei, și victoriile Alianței în Pacific, au făcut ca Axa să piardă inițiativa. În 1944, aliatii au invadat Franța, au ocupat Germania, în timp ce Uniunea Sovietică și-a recăpătat toate teritoriile.

În tot acest interval de timp, întreaga capacitate economică, militară, umană, materială a României era vlăguită, fiind n pragul colapsului, iar resentimentul împotriva bocancului german era crescut în rândul celor care în prima parte au sprijinit alianța cu Germania.

În situația în care, în luna martie 1944, Armata Roșie invadase Nord Estul României, cu frontul oprit pe linia Cernăuti-Botoșani-Iași-Chișinău-Tighina, devine ca o necesitate urgentă și vitală semnarea unui armistițiu cu URSS-ul, prin care să se recunoscă Basarabia și Bucovina ca teritorii românesti și revenirea Transilvaniei de Nord în granițele țării.

Regele Carol al II-lea, care se afla în exil, fiind în contact direct cu Mareșalul Antonescu, era în permanență ținut la curent cu evenimentele din România, cu interesele și jocurile partidelor politice și cu pericolul care plana asupra României, dacă se mai continua războiul alături de Germania. A reușit, în urma numeroaselor demersuri și contacte diplomatice, cu reprezentanții de seamă ai URSS-ului, să obțina cu partea rusă un armistițiu, care ar fi trebuit să aibă loc pe 27 august 1944, prin care România să iasă din război și prin care să se recunoască Bucovina și Basarabia ca teritorii românești și revenirea Transilvaniei de Nord în granițele țării.

La 23 august 1944, printr-o lovitură de stat, „trădare de neam și țara”, pusă la cale de partidele politice interbelice (liberal, țărănist, social democrat și partidul comunist), aliate în Blocul Național Democrat, cu colaborarea unor ofițeri superiori ai armatei și cu acceptul Voievodului de Alba Iulia, Mihai I, au pus la cale arestarea Mareșalului Antonescu, având consecințe dezastruoase pentru armata română, difuzând și Proclamația către țară, prin care anunța încheierea războiului cu Națiunile Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei.

În intervalul 23 august 1944 – 12 septembrie 1944, până când se semnează armistițiul, România este ocupată de URSS. iar 6 divizii militare sunt decimate și dezarmate, luate de la revista de front ca prizoneri, respectiv peste 120.000 miltari.

La 25 octombrie, Armata Română elibereaza ultimele localități – Carei, Satu Mare – trupele germane sunt înfrânte, dar nu nimicite, și armata româna participă prin lupte crâncene la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei, ajungând pana în Munții Tatra. S-au întors pe jos în țară, scriind file de istorie.

Regretabil este că o parte dintre ei, de la soldat la general, au fost aruncați în închisori sau trimiși pe santierele de exterminare prin muncă, pentru că nu au acceptat să slujească și să apere interesele politice ale partidelor din acea vreme, dar au decis să pună preț pe apărarea intereselor țării si pe demnitatea uniformei militare. În intervalul 23 august 1944 – 12 mai 1945, armata română a eliberat 900 de localități, printre care 8 orașe, participând cu efective de peste 567.000 de soldați, având pagube de peste 167.000 de morți și răniți.

Al doilea Război Mondial a fost un război global, a implicat inclusiv toate marile puteri, care au format două alianțe militare opuse. În tot acest interval de timp, întreaga capacitate economică, industrială și științifică au fost puse în slujba războiului, cu efecte dezastruoase pentru omenire, în care au murit aproximativ 1.000.000 de români.

Pe toată perioada Războiului Mondial, România a pierdut 341.765 de militari și 640.000 de civili.

Să nu uităm că Armata Română, adică soldați, subofițeri, ofițeri, generali, cu eroism si sacrificiu, au semnat cu sângele lor file pentru Istoria României , o carte pentru noi, copiii, nepoții și strănepotii noștri, pe care să o învățăm și să o predăm generațiilor, așa cum a fost scrisă!

Dragi colegi de arme, Liga Culturală a Românilor de pretudindeni, Filiala Vaslui, vă urează sănătate, ani mulți de viață și veghe continuă la avuția și hotarele țării!

LA MULTI ANI, ARMATA ROMÂNĂ!

TRĂIASCĂ ARMATA ROMÂNIEI, CURAJOASĂ ȘI BIRUITOARE”

Mesajul Colonelului Constantin Cătălin Carabină,
Șef secție Cultul Eroilor
Liga Culturală a Românilor de pretutindeni, Filiala Vaslui