A murit ultimul prim-secretar PCR din istoria Hușului! Va fi înmormântată joi, în Cimitirul Municipal!

0
631


Duminică seara, după o lungă suferință, s-a stins din viață Maria Roman, ultimul primar comunist al municipiului Huși, fost prim-secretar al Comitetul Orășenesc PCR, în decembrie 1989. Un om bun și blând, o femeie care a trebuit să se lupte cu greutățile vieții, dar și cu boli care au măcinat-o, de-a lungul anilor.Mii de hușeni, din cei trecuți de 50 de ani, își vor aminti cu nostalgie, de acum încolo, de primărița care ținea în mână un oraș întreg, înainte de 1989, cu fabrici de prim-rang și mii de muncitori, cu licee de elită și multe obiective importante din oraș.

In timpul Revolutiei din decembrie 1989, la Husi n-au fost incidente deosebite, iar asta i se datorează regretatei primărițe. Maria Roman, insotită de membrii comunisti, care compuneau comitetul executiv al Consiliului Popular Husi, au parasit localitatea cu o zi inainte de 22 decembrie, iar armata si politistii nu s-au implicat in desfasurarea evenimentelor.

După Revoluție, pentru o scurtă perioadă, s-a aflat în fruntea fostei fabrici de conserve din municipiul Huși, încercând să redreseze unitatea, însă valul care a măturat toate marile fabrici ale județului Vaslui au distrus și societatea pe care o conducea, Vitacons.

La 73 de ani, după ce în ultimii doi ani a fost țintuită la pat de boli îngrozitoare, Maria Roman a închis ochii pe un pat de spital în Iași, cu gândul, însă, la hușenii săi dragi, alături de care a stat toată viața. Joi, ultima primăriță a Hușului, din perioada comunistă, va fi condusă pe ultimul drum, la cimitirul municipal. Cu siguranță, vor fi alături de ea zeci de hușeni care au cunoscut-o și care își vor aminti de ea cu pioșenie.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!