
Legiferată încă din 2018, calcularea redevenţelor pentru gazele naturale în funcţie de preţul gazului la Bursa din Viena, a determinat nu doar o povară fără precedent pentru consumatorul final, ci şi o creştere a veniturilor statului din redevenţe cu 500% şi a veniturilor din TVA cu 48%.
Creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, argumentându-şi în detaliu afirmaţia. „Creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevenţelor pentru gaze la preţurile de la Viena a determinat o creştere a veniturilor din redevenţe cu 500%. Creşterea preţurilor a determinat creşterea veniturilor din TVA cu 48%. Probabil asta explică baloanele de săpun aruncate pe piaţă de autorităţi, promovând scandaluri şi inventând vinovaţi”, a spus specialistul. Potrivit acestuia, nici Gazprom nu poate fi considerat vinovat de scumpiri, odată ce preţul de achiziţie de la ruşi este sub cel folosit pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). „Unii zic că Gazprom este vinovat de preţurile mari din România, chiar dacă contractul de import gaze încheiat cu aceştia, în luna aprilie 2021, conform raportului privind piaţa de gaze al ANRE, arată că preţul de achiziţie al gazelor este de 73,38 lei/MWh, adică sub preţul din acel moment de pe BRM, de 73,61 lei/MWh”, susţine Chisăliţă.
Sursa: Adevarul.ro https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/statul-e-principalul-profitor-scumpirii-gazelor-naturale-1_613df5055163ec427126dce8/index.html