Agricultorii vasluieni au nevoie de fonduri europene! ”Fermierii din județul Vaslui trebuie să fie de două ori mai deștepți decât colegii din alte județe”, spune ing. Dan Hurduc, coordonator pe Moldova al Clubului Fermierilor Români

0
1225




Timp de patru ore, vineri după-amiază cei mai importanți fermieri din județul Vaslui s-au reunit la Pensiunea Mira, în apropierea Bârladului, pentru a discuta despre Planul Național Strategic, un document extrem de important pentru agricultura românească, în următorii cinci ani, acel program care va însemna o altă viziune asupra sectorului agricol, cu finanțare consistentă de la Uniunea Europeană. Gazdele acțiunii de la Mira au fost ing. Dan Hurduc, managerul general al EVEL H Company Costești, coordonatorul pe Moldova al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, directorul executiv al CFRo, cât și întreaga unitate executivă a Clubului, formată din specialiști pe diverse probleme.









Trebuie să spunem că era nevoie de o discuție privind Planul Național Strategic și impactul viitoarelor măsuri de reformă PAC asupra afacerilor agricole din zonă, pentru că fermierii vasluieni vor să afle totul despre mecanismele legate de plăți directe decuplate de producție, eco-scheme, sprijin cuplat vegetal și zootehnic și investiții în exploatații agricole, adică tot ce înseamnă noul PNS.

”Ne-am gândit să nu mai facem acele conferințe regionale, ci să venim alături de fermierii din fiecare județ, iar acum am ajuns să discutăm cu colegii fermieri din județul Vaslui despre provocările care urmează. Cum am spus în mai multe rânduri, fermierii din județul Vaslui trebuie să fie de două ori mai deștepți decât colegii din alte județe ale României, unde natura a fost mai darnică.

Noi, la Vaslui. trebuie să fim mult mai atenți, mult mai performanți. mult mai pregătiți.

Trebuie să ne menținem profitabilitatea, să vindem în aceeași piață cu cei care au condiții mai bune, cu Vestul sau Sudul. Trebuie să vorbim și de zonele cu constrângeri naturale specifice, adică acele județe defavorizate de fenomenul secetei, o situație care făcea ca județul Vaslui să nu fie cuprins integral, erau incluse Aradul, Călărașiul, Brăila, Ialomița. Uite-așa, se face că Vasluiul nu era inclus”, a explicat Dan Hurduc, membru fondator al Clubului Fermierilor Români.

Seceta afectează foarte mult, în ultimii ani, producțiile agricole din județul Vaslui, fapt care l-a făcut pe managerul EVEL H Company să ceară, la discuțiile cu oficialii din Ministerul Agriculturii, modificarea situațiilor existente la ANMH, în sensul includerii întregului județ ca zonă de constrângeri naturale specifice.

La sugestia lui Dan Hurduc, Clubul Fermierilor Români, ca parte activă a subgrupurilor de lucru aferente discuțiilor privind Planul Național Strategic, a transmis către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de sugestii de modificare a unor intervenții propuse în cadrul Planului Național Strategic, supus dezbaterii publice, în ceea ce privește Zonele cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice.

”Propunem analizarea UAT-urilor care întrunesc criteriile biofizice pentru delimitarea zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale, conform celor menționate în cadrul Anexei III, din Regulamentul UE nr. 1305/2013.

În cadrul criteriului Secetă, propunem realizarea raportului dintre precipitațiile anuale și evapotranspirația potențială anuală să fie efectuată în cadrul fenofazelor, la nivelul terenului arabil sau a culturilor aferente. În acest sens, vom reveni în scurt timp și cu o propunere de hartă relevantă conform celor menționate anterior, pe baza indiciilor și datelor meteorologice furnizate de către ANM.

Asigurarea culturilor poate preveni dezechilibrele de ordin financiar rezultate din riscurile asociate condițiilor climatice. Asigurarea utilajelor permite buna desfășurare a campaniilor agricole, de la pregătirea terenului agricol până la recoltare și respectiv la obținerea profitului”, au anunțat oficialii CFRo.

Prezenți la evenimentul de la Pensiunea Mira, atât senatorul PNL Iulian Bîca, cât și deputatul PSD Eduard Popica, au dat asigurări că sunt alături de fermierii vasluieni și orice probleme întâmpină, orice inițiativă care poate conduce la schimbare va fi susținută în Parlamentul României.

”Pentru noi, parlamentarii, este un lucru excepțional, când vine cineva și îți ridică o problemă, iar noi o putea promova în Parlament. Este și mai bine dacă propune și rezolvarea problemei, pentru că, în acel moment, o pui pe o foaie, o transformi într-o lege, care își urmează cursul la Senat sau Camera Deputaților. Sunt convins că problemele pe care le veți ridica aici vor găsi și rezolvare”, a explicat deputatul Popica.

S-au pus în discuție multe subiecte, pornind de la plățile care se vor face pe baza noului PNS, pe hectar, funcție de culturi și diverse alte aspecte, despre asigurările agricole, despre achiziția de utilaje, subiecte care au interesat pe cei aproape 40 de fermieri prezenți, manageri care lucrează de la 100 la 3.000 de hectare, fiecare, și care își doresc să fie competitivi pe piață.

Oana Tudor, Director vânzări CFRO Broker de Asigurare, și echipa ei au venit la Bârlad pentru a discuta cu fermierii din județul Vaslui despre importanța asigurării culturilor și utilajelor agricole. ”Asigurarea culturilor poate preveni dezechilibrele de ordin financiar rezultate din riscurile asociate condițiilor climatice. Asigurarea utilajelor permite buna desfășurare a campaniilor agricole, de la pregătirea terenului agricol până la recoltare și respectiv la obținerea profitului”, a spus specialista în asigurări.

Un alt subiect care a interesat pe multă lume a fost cel legat de utilajele agricole. Cum poate fi gestionată cât mai eficient achiziția și mentenanța utilajelor agricole noi sau second hand? Există aspecte post-vânzare utilaje ce pot fi îmbunătățite? Sunt câteva dintre preocupările fermierilor vasluieni în ceea ce privește mașinile agricole, la care a răspuns Radu Meșină, manager program consultanță utilaje agricole, în întâlnirea de la Bârlad. ”Prin serviciul de consultanță utilaje agricole pe care îl oferim membrilor noștri, le transmitem acestora informații de interes despre piața de profil și urmărim identificarea unor soluții aplicate la problemele cu care ei se confruntă în ceea ce privește utilajele agricole, contribuind astfel la creșterea eficienței și randamentului activității în ferme”, a declarat Meșină.

Una peste alta, au fost patru ore de discuții intense, iar faptul că niciun fermier nu a plecat în timpul ședinței, deși este perioadă de lucrări agricole, a însemnat că ședința de informare și-a atins scopul.

”Noi ne-am propus să aducem către fermieri corespondența de la Bruxelles, vizavi de Planul Național Strategic, pentru ca fermierii vasluieni, cei români, în general, să fie mai pregătiți. Trebuie să ia deciziile cele mai bune, pentru afacerile lor, iar noi preluăm de la fermieri problemelor lor. Vasluiul este o zonă cu mari probleme, are probleme specifice, este o zonă cu limitări, care ar fi trebuit tratată un pic diferit. După cum spuneam, fermierii din județul Vaslui trebuie să fie mai bine pregătiți și cred că sunt mai inteligenți decât ceilalți fermieri din România, pentru că ei trebuie să stăpânească un deficit de favorabilitate, ca să fie competitivitate. Vom aduce în fața fermierilor soluții noi, pentru a crește performanța. Chiar dacă implementarea lucrurilor merge mai greu, într-un final rezultatele vor fi favorabile.

Fermierii își doresc să afle cum va arăta Planul Național Strategic, câți bani vor lua în viitorul exercițiu financiar, cum vor lua banii, pe ce criterii, asta e tot ce contează pentru ei. În esență, fiecare fermier urmărește profitabilitatea, fermierii produc alimente. Cunosc tehnologia, dar vor să înțeleagă și politice agricole comune”, a spus ing. Dan Hurduc, la finalul reuniunii.