Ai lovit sau ai scuipat un polițist local din Vaslui? Vei avea mari probleme!

0
350




AJUNGE CU BĂTAIA DE JOC!… Dacă, de acum încolo, veți ultragia un polițist local din Vaslui, respectiv îl veți scuipa sau îl veți lovi, îl veți înjura sau vă veți manifesta violent față de el, trebuie să știți că veți suporta rigorile legii, EXACT ca și în cazul unor acte de violență asupra angajaților Poliției Naționale.









De ani de zile, polițiștii locali din Vaslui sunt ironizați sau umiliți de către diverse persoane, pe motiv că atacurile asupra acestor angajați ai Poliției Locale nu sunt pedepsite. Dar, atenție!, lucrurile s-au schimbat!

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că ultrajul la adresa polițiștilor locali va fi pedepsit ca cel la adresa celor din structurile Ministerului de Interne.

Astfel, ÎCCJ, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a decis în ședința de luni, 22 iunie, că ofensa adusă unui polițist local se pedepsește cu o pedeapsă mai mare decât în cazul altor funcționari publici, asta însemnând că polițistul local urmează a fi asimilat și polițiștilor și jandarmilor din structurile Ministerului de Interne

În acest sens, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a admis o sesizare făcută de Curtea de Apel Oradea.

”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori în dosarul nr.13613/271/2018 prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: „dacă noțiunea de polițist prevăzută de art.257 alin. (4) din Codul penal are un sens restrâns și se referă doar la polițiștii a căror activitate și statut sunt reglementate de Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului sau are un sens larg, general, care cuprinde și polițiștii locali a căror activitate și statut sunt reglementate de Legea nr. 155/2010 a Poliției Locale și Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici”. Stabilește că, în interpretarea dispozițiilor art.257 alin.(4) din Codul penal, noțiunea de „polițist” are în vedere și persoana care exercită funcția de polițist local în temeiul Legii poliției locale nr. 155/2010. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședința publică astăzi, 22 iunie 2020”,

au stabilit judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.