STARE DE ALERTĂ… Autoritățile de pe ambele maluri ale râului Prut, din România și Republica Moldova, sunt în alertă și monitorizează eventualele riscuri care pot apărea în urma creșterii volumului deversării apei din Lacul de Acumulare Costești-Stânca.
Potrivit avertizărilor oficiale ale autorităților din R.Moldova, începând cu data de 17 iunie și până pe 3 iulie, se prognozează creșterea nivelului apei pe sectorul: Costești-Stânca-raion Cantemir (în dreptul comunei Fălciu) cu 2,5-3,5 metri și raion Cantemir-Brânza (în R.Moldova) cu 1-2 m față de nivelul apei din 16 iunie.
Șefii Comitetelor pentru Situații de Urgență vor trebui să evalueze starea digurilor de protecție, vor stabili posturi de observare a nivelului apei în râul Prut în vederea monitorizării permanente a situațiilor și vor informa despre un eventual pericol de inundații.
Apele Române sunt și ele în alertă
Compania Națională ”Apele Române” anunță că viitura de pe râul Prut va fi tranzitată în condiții de siguranță, deși cota de inundație a fost depășită cu 133 de centimetri. Tendința este de aplatizare, anunțau oficialii români, în urmă cu câteva zile.
„În vederea asigurării tranșei de atenuare, cât și pentru tranzitarea viiturii formate pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana-Rădăuți-Stânca, specialiștii Apelor Române au efectuat manevra de atenuare a viiturii la acumularea Stânca Costești, debitul evacuat fiind crescut de la 126 mc/s la 175 mc/s, prin deschiderea prizei de rezervă, în conformitate cu regulamentele de exploatare a lucrării stabilite între România- Republica Moldova în condiții de ape mari”,
a transmis, luni, CN Apele Române.
Sursa citată a precizat că tot personalul operativ al Administrațiilor Bazinale de Apă /Sistemelor de Gospodărire a Apelor din județele afectate este în teren, asigurând monitorizarea comportării acumulării hidrotehnice și a digurilor din aval de acumulare, fiind pregătit de intervenție.