Am aflat cum veți circula noaptea, pe timpul stării de alertă!

0
191

Cel mai probabil, astăzi, ar urma să intre în vigoarea legea privind măsurile care se aplică în starea de alertă, după publicarea în Monitorul Oficial.O lege care a trezit multe dispute politice la București, însă care va afecta viața a sute de mii de vasluieni, în următoarele 30 de zile.

Una din multe întrebări pe care și le-au pus vasluienii, în aceste zile, a fost: “Rămâne vreo interdicție valabilă după ora 22:00?”. Asta, în condițiile în care în week-end nu au fost restricții.

Răspunsul autorităților este unul singur: “Interdicțiile emise prin hotărârea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar și nu sunt diferite pentru intervalul post 22.00”. Mai pe scurt, după ora 22.00 vețI ieși din case doar în anumite condiții, prevăzute de lege.

Alți vasluieni se întreabă, pe fondul disputelor legate de persoanele care vin de afară: “Acele persoane care vor sta în aceeași locuință cu cineva venit din afara țării vor trebui să intre și ele în izolare 14 zile?”

“Potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 și anexei atașate, pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate și intră pe teritoriul României, se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc. Există opțiunea carantinei instituționalizate pentru persoanele care au călătorit singure și care nu doresc să-și expună familia”, răspund autoritățile.

O întrebare care frământă multe familii din județul Vaslui este: “Câte persoane pot participa la evenimentele familiale cu număr limitat de persoane, opțiune care se regăsește la punctul numărul 9 în declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasărilor între localități?”

“Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16 (punctul 5 (2), lit. a din anexa “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU).

Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite.

Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice”, răspund autoritățile.