Categories: EvenimentReligie

Astăzi, sute de vasluieni își sărbătoresc ziua numelui. Ce NU TREBUIE să faci de Sf. Ilie!

CREDINCIOȘI… Ca în fiecare an, pe data de 20 iulie credincioșii din întreaga țară îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, fiul unui preot al Legii vechi, care locuia dincolo de Iordan, în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). În conștiința colectivă acesta a fost întotdeauna asociat cu ploile.

Potrivit scrierilor străvechi, a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, desfășurându-și întreaga activitate în regatul Israel din Samaria. Se spune că la naștere a fost învelit în scutece de foc și i s-a dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu.

Micuțul Ilie avea să devină mai mari apărători ai creștinilor și profet al Vechiului Testament. Ca orice sărbătoare importantă din calendarul creștin-ortodox, prăznuirea sa nu duce lipsă de tradiții, obiceiuri și superstiții de la care credincioșii nu se abat niciodată. Asta dacă vor ca întreaga familie să uite de necazuri pentru tot restul anului.

Împins de diavol, Sfântul Ilie a săvârșit păcatul uciderii părinților săi, ca mai apoi, cuprins de remușcări, să regrete fapta sa și să-i ceară iertare lui Dumnezeu. Acesta i-a oferit, în schimb, un car de foc și puterea de a-i ucide pe diavoli.

Din vechime, se spune că de fiecare dată când fulgeră, Sfântul umblă în carul său de foc, iar tunetul este semnul că a reușit să ucidă un diavol. De teamă că ploile, trăsnetele și grindina le-ar putea distruge recoltele, oamenii nu mai lucrează la câmp.

Totodată, până de Sfântul Ilie toate lumea se abține de la mere, întrucât se crede că acestea sunt fructele lui. Pe 20 iulie, oamenii duc fructele la biserică pentru a fi sfințite, întrucât există credința că doar astfel se vor transforma în mere de aur pe lumea cealaltă.

Ca la fiecare sărbătoare importantă, multe dintre tradiții erau legate de măritiș. În noaptea de dinaintea Sfântului Ilie, fetele nemăritate obișnuiau să meargă pe câmpurile de cânepă și să se tăvălească dezbrăcate prin cultură.

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, oamenii culegeau plante de leac, în special busuioc, și plante care erau folosite pentru vrăji și farmece. Busuiocul era dus de către femei la biserică, unde era sfințit. Acesta era apoi ars, iar cenușa rezultată se folosea în scopuri terapeutice.

Daniel Tănăsuc

Share
Published by
Daniel Tănăsuc
Tags: Sf Ilie

Recent Posts

Reacția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, la excluderea Dianei Șoșoacă din lupta pentru Cotroceni: „Hotărârea CCR pare disproporționată”

Premierul Marcel Ciolacu, candidat la prezidențiale, a reacționat duminică la scoaterea Dianei Şoşoacă din cursa…

4 ore ago

Peste 140 de copii din Vaslui și Huși, la prima ediție a concursului ”Șah în școală”

De Zilei Mondială a Educației, Primăria Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și…

8 ore ago

FESTIVALUL UMORULUI Parada costumelor de teatru, Teatrul Victor Ion Popa, reprezentație de excepție

Pentru 9 zile, Vaslui este capitala umorului românesc, iar startul a fost dat de o…

8 ore ago

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”PSD se va confrunta cu mine în turul II”

Liderul PNL și candidatul la președinția României, Nicoale Ciucă, a reacționat, seara trecută, după ce…

9 ore ago

Ploi și furtuni în zona Moldovei, Vasluiul este sub Cod Galben

Un nou cod galben de ploi a fost anunțat de meteorologi. Va ploua de astăzi…

9 ore ago

ISU Vaslui: Echipamente de 320 milioane lei, salvate în incendiul de la Rulmenți, De la ce a pornit dezastrul

După mai bine de trei ore de efort, pompierii militari au lichidat incendiul de la…

20 de ore ago