PROIECT… Tot mai mulți români manifestă o cruzime extremă față de animale, pe fondul absenței unui act legislativ dur, care să-i trimită după gratii.
Numai în primele cinci luni ale anului 2020, la nivelul structurilor Poliției Române, au fost sesizate un număr de 369 de fapte penale, prevăzute de Legea nr. 205/2004, în creștere față de primele 5 luni ale anului 2019 când numărul acestora a fost de 287. Aceste date i-au făcut pe șefii Ministerului de Interne să propună un proiect de ordonanță de urgență, aflat acum în dezbatere publică, prin care Poliția Română primește puteri sporite în lupta cu cei care chinuie animalele.
Prin proiect se propune modificarea și completarea Legii nr.205/2004 din perspectiva mecanismului de protecție a animalelor, după cum urmează:
- – stabilirea unui mecanism potrivit căruia organele de poliție care constată că un animal se află într-o situație de pericol emit ordin de plasare a animalului în adăpost;
- – stabilirea situațiilor care prezumă existența unui pericol pentru animale:
- a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
- b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
- e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.
- – stabilirea elementelor pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost;
- – instituirea în sarcina consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului București a obligației de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost.
- – stabilirea modalităților prin care se asigură aceste servicii publice;
- – instituirea posibilității de contestare a ordinului de plasare în adăpost;
- – instituirea dreptului polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul căîn acele spații se află un animal în situație de pericol.
Proiectul vizează și stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției Române cu atribuții în protecția animalelor prin transferul, fără examen sau concurs, a personalui specializat în medicină veterinară din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu acordul acestuia, în numărul și structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.
„Dacă ai un câine, o pisică sau orice alt animal… te rugăm să te implici!
Ne adresăm ție, cel care iubești animalele și care îți dorești ca acestea să fie respectate.
Am prezentat public proiectul de act normativ pentru modificarea Legii pentru Protecția Animalelor.
Nu avem pretenția că este un proiect perfect, dar știm că împreună cu tine îl putem face să fie așa cum trebuie, astfel încât în România animalele să fie cu adevărat protejate.
Este un moment extrem de important pentru acest demers și de aceea te rugăm să lași în comentariu propuneri pentru îmbunătățirea textului proiectului în care am prevăzut, printre altele, și înființarea Poliției Animalelor”,
este mesajul lansat de conducerea MAI.