Avem prima comună vasluiană cu program de telegestiune a iluminatului public! ”Facturile sunt prea mari”, recunoaște primarul Ionuț Ghiur

0
270

De aproape două săptămâni, iluminatul public din satele Vinderei, Obârșeni, Docăneasa sat, Tălășman, Brădesti funcționează prin sistemul de telegestiune, în intervalul orar 19.20 -23.00 și 03.00-6.30. La aceste sate, s-au adăugat, de câteva zile, și localitățile Valea Lungă, Docani și Gara Docăneasa.

Primarul comunei Vinderei, Ionuț Ghiur, a explicat rațiunea aplicării acestui program de iluminat. ”Datorită prețului ridicat al energiei electrice, am ajuns să plătim facturi în valoare de 26.500 lei lunar, pentru iluminatul public, valoare foarte mare, ce depășește posibilitățile noastre financiare”, a spus dl. Ghiur.

Soluţia de iluminat public inteligent are ca scop eficiența energetică, prin optimizarea consumului de energie şi a costurilor în ceea ce priveşte operarea şi întreţinerea sistemului de iluminat public.

Sistemele de telegestiune asigură controlul și monitorizarea individuală a fiecărui aparat de iluminat. Astfel, fiecare corp de iluminat va putea fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă atât în mod automat, conform unor programe prestabilite și / sau a unor senzori, cât și în mod manual. De asemenea, sistemul de telegestiune permite reglarea fluxului luminos pe grupuri de corpuri de iluminat (spre exemplu pe străzi sau zone).