
Ajuns, în urmă cu aproximativ doi ani, avocat în baroul Vaslui, Michael May aduce grave acuzații companiei de zbor WizzAir. Mai exact, în urmă cu câteva zile acesta nu a fost lăsat să se îmbarce într-o aeronavă cu care ar fi trebuit să ajungă la Barcelona, chiar dacă avea toate actele în regulă. Motivele invocate de reprezentanți companei erau legate de lipsa unei vize de Spania, chiar dacă avocatul este căsătorit cu o vasluiancă și i se aplică regulile de călătorie a unui cetățean european.
”Astazi 18.08.2021 între orele 4:20 şi 5 dimineața am fost obiectul unei discriminări atât pe bază de origine cât şi de rasă. Compania Wizz Air mi-a refuzat accesul în avion pe motiv ca nu am documente pentru îmbarcare, fiind vorba de lipsa unei vize pentru Spania. Ori, eu sunt titularul unui permis de ședere permanent în România şi membru de familie al unui cetățean român. Potrivit Directivei 2004/38/CE și Decretului Regal 240/2007, un membru de familie al unui cetățean U.E este scutit de obținerea unei vizei pentru intrare în teritoriul spaniol. Fapt arătat angajatei Wizz Air care mi-a refuzat îmbarcarea.
Aceasta a invocat existența unei politici interne care mă obligă să obțin viza deşi Ambasada Spaniei în Romania mi-a specificat că nici măcar nu îmi poate emite viza fiindcă nu am nevoie. În concluzie, Spania mă primea cu permisul de ședere permanentă și pasaportul, dar compania Wizz Air a decis că este mai presus de legile unei țări. Astfel, am rămas în aeroportul Iași, cu un bilet de avion valid și cu documente perfect valide, fără a exista un motiv întemeiat pentru refuzul îmbarcării.
În acest context, am solicitat prezența unui polițist de frontieră ca să ajute la rezolvarea situației, însă acesta a susținut că nu poate trece peste regulile interne Wizz Air. Prin urmare, Statul Român, prin funcționarul său de frontieră îi recunoaște lui Wizz Air o superioritate față de legislația în vigoare fără a căuta nici măcar a ști despre ce regulament este vorba și dacă puteam obiectiv să cunosc conținutul acestor reguli.
Dreptul la libera circulație este un drept fundamental al spațiului european. Cum este posibil ca Statul să lase vădit să mi se încalce acestui drept? O fi pentru că sunt străin? Da, sunt străin. Dar ca membru de familie U.E am dreptul la protecția legală de care beneficiază soția mea. Pentru ca sunt negru nu merit să fiu protejat de Statul Român? Nu am cerut azil în România, nu trăiesc din ajutorul public de Stat în România. Sunt un om care a finalizat facultatea de Drept în România. Un om care lucrează pentru protejarea drepturilor cetățenilor români zi de zi, fiind avocat și care contribuie în mod unitar la fel ca cetățenii români la formarea Bugetului de stat al Romaniei prin plata impozitelor și altor obligații.
Nu voi lăsa o companie, oricat de mare ar fi ea, să îmi încalce drepturile pe care cu greu le-am obținut plecând la mii de kilometri de țara mea natală. Nu judecați mesajul plin de emoții pe care îl fac public. Analizați situația obiectivă pe care o expun și daca vă vin în minte idei, practică judiciară sau căi legale care mă pot ajuta în demersul meu de a face să-mi fie respectate drepturile nu ezitați să mi le transmiteți”, a scris, pe o rețea de socializare, avocatul vasluian.