Duminică, pe 15 august, la Putna, a fost prăznuită cea mai mare sărbătoare a Maicii Domnului, odată cu împlinirea a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și a Primului Congres al Studenților Români care au avut loc în zilele de 15-16 august 1871.
Evenimentul din acest an, a fost onorat pe măsura însemnătății sale prin participarea Preafericitului Daniel, Patriarhul României, care a săvârșit slujba din ziua Adormirii Maicii Domnului, însoțit de Înalții Ierarhi ai Bisericii noastre Ortodoxe, între care și Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor.
La oficierea Sfintei Liturghii Arhierești, au mai fost prezenți: Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Veniamin al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu, Președintele Academiei Române – Ion Aurel Pop și reprezentanți ai administrației publice sucevene.
Bârladul, care acum 150 de ani, alături de București, Suceava, Botoșani, Roman, Bacău și Fălticeni, a contribuit cu 500 de franci la fondurile necesare organizării Primei Serbări la apelul lui Mihai Eminescu și Ioan Slavici, a fost reprezentat la Înalta Sărbătoare de Duminică de o delegație compusă din elevi, profesori, funcționari publici, militari din Garnizoana Bârlad, reprezentanți ai Bisericii și pensionari.
Delegația condusă de Primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, a dăruit Mănăstirii Putna cărți de referință pentru istoria Bârladului, un drapel al Bârladului, un medalion și o medalie Alexandru Ioan Cuza, însemne care argumentează contribuția bârlădenilor în lupta pentru unitatea în credință a românilor și care vor rămâne în patrimoniul muzeal al Mănăstirii Putna.
Momentul culminant al prezenței bârlădenilor la Serbare a fost întâlnirea cu Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Protopopul de Bârlad, PC Vasile Lăiu, prilej cu care s-au purtat discuții și s-au făcut fotografii ce vor rămâne mărturii ale acestui important eveniment. A fost un privilegiu și o onoare pentru cei ce s-au deplasat la Putna.
Pe toată perioada șederii la Putna, grupul a fost insoțit de Părintele Alexie, bârlădean la origine, care a făcut o prezentare detaliată a Mănăstirii Putna, împreună cu care au fost vizitate cele două muzee din Mănăstire, Mormântul lui Ștefan cel Mare și a fost depusă o coroană de flori la Statuia Poetului Mihai Eminescu.
O surpriză plăcută și onorantă pentru bârlădeni a fost întâlnirea cu violonistul Tudor Andrei, format la Școala de Muzică și Arte Plastice din Bârlad, care a interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu pe marea scenă a sărbătorii, invitat de la Viena, unde acum își desfășoară activitatea, de către organizatorii evenimentului.
Menționăm că deplasarea la Putna s-a făcut cu aprobarea unanimă a consilierilor locali bârlădeni.