Un sugar de numai o lună și jumătate, din Vaslui, a ajuns la spital în stare gravă, la începutul lunii aprilie, după ce a mama sa a folosit apă scoasă dintre-o fântână publică din Rediu, în combinație cu lapte praf.
Meidcii vasluieni au stabilit că bebelușul suferă de methemoglobinemia acută infantilă, o intoxicaţie acută cu nitraţi, mult mai cunoscută drept „boala albastră a sugarului“, o afecţiune care poate chiar ucide bebeluşii. Vestea bună este că bebelușul și-a revenit și este într-o stare bună.
Pericolul, în cazul ”bolii albastre a nou-născutului”, vine din apa poluată folosită în alimentaţia bebelușilor, în cazul de fața fiind concentrațiile mari de nitrați de la fântâna din Rediu, loc din care apă multă lume din zonă.
Testele făcute de Direcția de Sănătate Publică pe apa din fântâna publică a suburbiei Rediu arată concentrații uriașe de nitrați (de zece ori mai mult decât valoarea normală!), bacterii coliforme, e.coli sau enterococi, de două până la șase ori mai mult decât valorile admise prin legislația actuală.
Autoritățile au decis închiderea fântânii din Rediu, afișarea unui anunț public ”Apa nu este bună de băut” și informarea tuturor locuitorilor din Rediu despre pericolele la care se expun, dacă vor consuma apă din acel loc.
Methemoglobinemia acută infantilă, în termeni medicali, cianoza infantilă sau ”boala albastră a nou-născutului”, a fost recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică în zonele rurale din România încă începând cu anul 1955, dar a început să constituie o preocupare din punct de vedere a raportărilor și monitorizării doar începând cu anul 1984.