Bombe neexplodate din al doilea război mondial, găsite la Bălteni și Ghermănești

0
205

În urmă cu două zile, echipa pirotehnică din cadrul ISU Vaslui a acționat de urgență pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate, descoperite în Bălteni Deal, comuna Bălteni, și în Ghermănești, comuna Drânceni.Echipa pirotehnică a ridicat din localitatea Bălteni Deal un proiectil de artilerie exploziv calibru 75 mm.

La Ghermănești, pirotehniștii au descoperit două proiectile de artilerie explozive calibru 100 mm și două proiectile de artilerie perforante calibru 76 mm. Acestea din urmă au fost descoperite de un localnic în timp ce executa lucrări agricole mecanizate în zona cunoscută sub denumirea de Podul Hagiului.

Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

Ce trebuie să faceți, când descoperiți astfel de proiectile

“În cazul în care descoperiți elemente de muniție neexplodată sau luați la cunoștință despre existența lor, anuntați imediat evenimentul prin SNAU 112.

Pentru evitarea unor tragedii atunci când descoperiți elemente de muniție neexplodată actionați astfel:

– Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;

– Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;

– Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;

– Nu ridicați, nu transportați, nu introduceți munițiile neexplodate în locuințe;

– Nu aruncați munițiile la fier vechi și nu le predați la societățile colectoare;

– Nu lăsați copiii să se joace cu muniție;

– La sosirea organelor specializate indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă;

– Când se execută lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă și se anunță evenimentul la 112.

Neutralizarea și distrugerea munițiilor se execută numai de către echipele pirotehnice care au pregătirea și dotarea cu aparatura specială pentru această misiune periculoasă”, avertizează ISU Vaslui.https://vasluianul.ro/wp-content/uploads/2024/04/ciupi-jpg.webp