Bonusul de 500 de euro este la mâna șefilor de spitale, susține ministrul Tătaru

0
429
Advertisement

DISPUTĂ… Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune, referindu-se la acordarea sporului de 500 de euro personalul medical implicat în lupta împotriva infecției cu virusul COVID-19, că au fost „anumite implicații parlamentare care au modificat aceste legi”, iar listele cu cei care primesc acest spor sunt făcute de managementul unităților medicale în care aceștia lucrează.

„Dincolo de niște hotărâri de Guvern sau ordonanțe de urgență pe care le-am dat pe starea de urgență sau pe starea de alertă, au fost și anumite implicații parlamentare care au modificat aceste legi, iar listele vin de la managementul acelor unități medicale.

Noi am creat cadrul legislativ, am creat o serie de sectoare unde am avut implicare mai mare a infecției cu COVID, am specificat la un moment dat că toți cei care au avut contact cu un pacient infectat cu COVID sau care au avut contact cu un suspect COVID confirmat ulterior primesc acel stimulent. Politic, poate oamenii politici pot explica mai mult”,

a precizat dr. Tătaru.

Ministrul spune că acordarea acestor sporuri nu este o „loterie”, atâta timp cât șeful de compartiment și managerul acelei unități medicale cunosc fiecare persoană în parte care a fost implicată în lupta cu virusul COVID-19.

Până acum, acest stimulent a încins spiritele în spitalele vasluiene, pentru că acești 500 de euro nu ajunge la toată lumea din spitale.

“De exemplu, medicii de la Primire Urgențe sau asistentele de acolo nu primesc 500 de euro dacă nu au lucrat cu un bolnav Covid 19. La fel, dacă o femeie a venit la Ginecologie și era bolnavă Covid, toți cei care au lucrat pe acest caz primesc stimulent.

Sunt colegi care au avut de-a face cu suspecți Covid, pe care i-au dus la Bârlad, numai ei știu ce a fost în sufletul lor, de teamă că și-ar putea îmbolnăvi familiile, când s-au întors acasă.

Pentru că suspecții trimiși la Bârlad nu s-au confirmat drept cazuri Covid, nu vor primi cei 500 de euro, deși numai ei știu prin ce au trecut.

În schimb, dacă un brancardier sau o infirmieră au cărat sau au făcut curățenie după un caz confirmat Covid, primesc cei 500 de euro. Nu spune nimeni că vreo muncă ar fi mai puțin importantă, însă prima linie de luptă cu Covid a devenit un termen de neînțeles.

Mai rău ne-a făcut acest stimulent, ne-a învrăjbit. Dacă îți vine o persoană suspectă Covid, știe cineva prin ce emoții treci, când te tot întrebi: este bolnavă sau nu? Când vine confirmarea că nu e bolnavă, ești mai liniștit, dar ore și zile întregi stai cu spaima în suflet”,

a explicat un cadru medical, la adăpostul anonimatului.

Print Friendly, PDF & Email