Bucurie în Postul Paștelui! 200 de copii din Ferești deprind tainele încondeierii ouălor, sub coordonarea unui meșter popular din Bucovina

0
1122
Advertisement

Taina încondeierii ouălor, un meșteșug atât de popular în Bucovine, este deprinsă, în aceste zile, și de copiii comunei Ferești, în cadrul unei activități care a angrenat toată comunitatea locală. Un număr de 200 de copii de la școala din localitate stau ore întregi la Biblioteca comunală, pentru a depinde tainele acestui meșteșug, sub coordonarea unui meșter popular venit din județul Suceava.

Încondeierea şi închistrirea ouălor, unul dintre cele mai răspândite meșteșuguri din Bucovina, se practică mai ales în Postul Paştelui. Tehnica de ornamentare este variată şi diferă de la o zonă la alta. Ouăle închistrite sunt cele lucrate cu chișița pe ceară, în timp ce ouăle încondeiate se lucrează calde, prin uscarea rapidă a tușului, cu pensula și penița. Se folosesc şi culori naturale, obținute prin extragerea lor din plante sau anumite părți ale acestora (frunze, flori, scoarță, rădăcini). Ouăle sunt încondeiate în trei-patru culori, de obicei, ţinând cont şi de simbolul fiecărei culori în parte: roşu (soare, foc, dragoste), negru (eternitate, statornicie, absolutism), galben (lumină, bogăţia recoltelor, tinereţe, ospitalitate), verde (forţa naturii, rodnicie, speranţă, prospeţime), albastru (sănătate, seninul cerului), violet (stăpânire de sine, răbdare, încredere, dreptate).

Este ceea ce învață copiii Fereștiului, timp de două zile, acțiunea fiind inițiată de ambițiosul primar al localității, Sebastian Arteni. Edilul ne-a mărturisit că și-ar dori ca, din cei 200 de copii, să iasă câțiva meșteri populari specializați în acest meșteșug, peste ani de zile, în condițiile în care încondeierea ouălor este un meșteșug nu foarte răspândit în zona noastră.

Print Friendly, PDF & Email