Bucurie „la cheie” pentru copiii amărâți ai Vasluiului

0
453
Advertisement

CASE PENTRU CEI SĂRMANI… Primii beneficiari ai proiectului social-filantropic al Episcopiei Hușilor, intitulat: Bucuria e acasă, au primit cheile caselor ridicate pentru ei, chiar de Ziua Internațională a Copilului.

Având în vedere că actuala criză sanitară nu a permis organizarea de evenimente dedicate copiilor, au fost inaugurate și date în folosință primele trei case ridicate în cadrul proiectului social filantropic Bucuria e acasă.

Acest proiect este dedicat familiilor cu mulți copii sau care se află în situații delicate din punct de vedere material și constă în construirea unor case, dotate cu toate cele necesare (utilități, mobilier, aparate de uz casnic, veselăși haine), care sunt oferite, la cheie, acestor familii.

Proiectul „Bucuria e acasă” a fost demarat cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie al Hușilor și este coordonat de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi. Până la acest moment au fost finalizate trei locuințe, alte trei fiind în construcție.

Prima casă ce a fost sfințită și oferită beneficiarilor se află în localitatea Grăjdeni, comuna Fruntișeni, Protopopiatul Bârlad. Beneficiarii acestei locuințe sunt o familie cu trei copii a căror casă fusese mistuită de flăcări în vara anului 2018. De Ziua Copilului, după slujba de sfințire, Andra, Alina și Andrei, alături de tatăl lor, Sergiu, au primit cheile casei din partea Părintelui Episcop Ignatie:

„Ne-am gândit ca această zi, dedicată, la nivel internațional, copiilor, să o marcăm într-un mod inedit, dăruindu-le acestor trei copilași o casă. Nu am mai reușit să organizăm evenimentele pregătite pentru cei mici, din cauza crizei sanitare în care ne aflăm.

În Scriptură, termenul de «casă» este conotat cu cel de «familie».

Casa este cea care exprimă familia, căldura, protecția, dragostea și, mai presus de toate, locul în care învățăm să Îl iubim pe Dumnezeu.

Așa ne dorim să fie această casă pentru cei trei copilași și pentru părinții lor: locul în care să simtă că sunt învăluiți de dragoste, de bucurie, de siguranță și de credință.

Substantivul «acasă» are, pentru fiecare dintre noi, o semnificație extraordinar de puternică.

Acasă întotdeauna te întorci, și nu pleci niciodată. Este mult mai intens impactul întoarcerii acasă, la modul cât se poate de fizic, dar în același timp, niciodată nu poți să spui că pleci de acasă. Este în tine, în inima ta”.

Ne bucurăm că am ajuns la acest moment în care să le dăruim copilașilor această casă, care face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat sugestiv: „Bucuria e acasă”.

Mulțumesc foarte mult tuturor celor care au fost implicați în acest proiect. Această casă este rodul dragostei preoților din Episcopia noastră. A fost ridicată exclusiv cu sprijinul tuturor preoților din Eparhie”,

a spus Prea-Sfințitul Ignatie.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi pentru tot efortul depus în coordonarea acestui proiect, precum și tuturor celor care s-au implicat în finalizarea lui.

În semn de cinstire pentru aceștia, Preasfinția Sa a acordat Distincția de vrednicie „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” domnului Ioan Onel, primar al comunei Fruntișeni, pentru sprijinul acordat în privința documentației, și domnului general (r) Gheorghe Dascălu cel care a donat terenul pe care s-a construit casa.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a evidențiat sprijinul constant în proiectele sociale dedicate copiilor, oferit de doamna doctor Cristina Tiron din Bârlad, căreia i-a oferit Distincția de vrednicie „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, și de domnul magistrat pensionar Nicolaie Mihai, președintele C.A.R.P. Bârlad, căruia, de asemenea, i-a oferit Distincția de vrednicie „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Episcopiei Hușilor.

La Bulboaca, o casă a fost ridicată pentru un copil orfan

A doua casă din programul „Bucuria e acasă”, oferită beneficiarului, se află în localitatea Bulboaca, Parohia Zizinca, Protopopiatul Vaslui. Tânărul Marius, orfan de mamă de la vârsta de trei ani, avea să își piardă și tatăl în incendiul din 2018 care le-a mistuit casa.

Din acel moment, tânărul, elev la un liceu din Vaslui, a fost sprijinit de o familie din sat pentru a avea un adăpost și cele necesare. Părintele Episcop Ignatie i-a oferit bursa de studiu „Sfântul Ioan Evanghelistul”, asigurată de Parohia Ortodoxă Română din Cambridge, Marea Britanie, și și-a luat angajamentul de a-i ridica o nouă casă.

Casa a fost ridicată de Episcopia Hgușilor, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, alături de mai mulți oameni de bine din Constanța, București și Timișoara.

Preasfinția Sa a oferit, cu acest prilej, distincția de vrednicie „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” doamnei Mihaela Tudusciuc, cea în familia căreia și-a găsit tânărul Marius sprijin, și domnului Cristian Alexa, cel care a donat terenul, distincția de vrednicie „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

La Huși, șase copii au un adăpost deasupra capului

Casa cu numărul trei din proiectul „Bucuria e acasă” a fost sfințită în Huși. șase copii au primit, în dar, de ziua lor, o casă complet utilată și mobilată. Părintele Episcop Ignatie a oferit, după slujba de sfințire, cheile casei:

„Consider că această casă, darul acesta făcut în primul rând copilașilor, este una din minunile din această perioadă atât de dificilă. Este o minune din vremea pandemiei. Concretizarea acestui gând, de a le dărui o casă celor șase copilași, a coincis cu această perioadă. Pe 16 martie a început aici lucrarea, iar acum s-a finalizat.

În Biserică, ne străduim ca ceea ce vorbim să punem și în aplicare, să acoperim vorbele noastre cu faptele. Mulțumesc părintelui consilier Vladimir Beregoi, sufletul acestui proiect, care a pus în faptă gândurile pe care le-am avut”, a declarat PS Ignatie.

De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit echipei Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, evidențiind generozitatea și bunătatea oamenilor care au răspuns constant apelurilor făcute de părintele consilier Vladimir Beregoi, din București, Timișoara, Cluj, Turda, Câmpia Turzii, Orăștie, Ocna Mureș, Alba-Iulia, Parohia Hârsova-Vaslui, și Asociația „Serafim-Bucuria copiilor” Trimișoara.

Pe aceștia, Ierarhul Hușilor i-a numit „oameni generoși și filantropi” oferind diplome de vrednicie care vor fi trimise fiecăruia în parte.

Dintre cei prezenți, Părintele Episcop Ignatie a oferit distincția de vrednicie „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” domnului Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, cel care a pus la dispoziție terenul, și domnului Simion Gheuca pentru contribuția și aportul adus la finalizarea acestei locuințe.

La final, părintele consilier Vladimir Beregoi i-a îndemnat pe copii ca, peste ani, să nu uite ajutorul primit și să sprijine, la rândul lor, pe cei care vor avea nevoie:

„Timpul va trece, veți ajunge oameni mari și veți avea posibilități, pentru că sunteți copii înțelepți. Să nu uitați atunci că undeva, într-un oraș sau într-un sat, există un copil sau mai mulți care vă așteaptă să împărtășiți astfel de bucurii”,

a spus acesta.

De asemenea, părintele consilier Vladimir Beregoi a menționat că proiectul „Bucuria e acasă” continuă, fiind în construcție mai multe case, în diferite stadii de lucru, iar atenția acordată celor în nevoi se concretizează și prin așezămintele și căminele care urmează să fie deschise în acest an:

„Anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt în curs de deschidere: Așezământul «Sfânta Mare Muceniță Chiriachi» din Huși, Așezământul «Sfântul Ierarh Nectarie» din Fedești, comuna șuletea, Căminul pentru persoane vârstnice «Sfântul Proroc Daniel» comuna șuletea, Căminul pentru persoane vârstnice «Sfântul Calinic» Vutcani și Așezământul social «Sfântul Spiridon» Bârlad.

De asemenea, avem în, diferite stadii de construcție: Așezământul «Sfântul Nectarie» de la Draxeni, iar în Huși ,un Centru cultural-educațional, un Centru de zi pentru copii, un Club al seniorilor și un Centru de consiliere pentru persoanele dependente de alcool”.

Print Friendly, PDF & Email