Bustul regretatului specialist Eugen Cain a fost dezvelit în comuna natală, Ipatele, județul Iași

0
1004

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, alături de deputatul de Vaslui, Eduard Popica, au onorat invitația Primăriei comunei Ipatele, județul Iași, și a familiei celui care a fost unul dintre stâlpii agriculturii vasluiene, Eugen Cain, participând sâmbătă la simpozionul omagial ”In Memoriam Eugen Cain”. Eugen Cain a murit în august 2017, iar de atunci familia organzează anual simpozioane în memoria sa, în comuna natală, Ipatele.

Evenimentul a adunat mai mulți specialiști din agricultura județului Vaslui, pe fostul ambasador al R.Moldova, Vasile Bumacov, dar și mulți specialiști din agricultura Moldovei.

„Întâlnirea de astăzi este un prilej de a ne aduce aminte de cei care au fost și ce au făcut în timpul vieții lor. Pe inginerul Eugen Cain l-am cunoscut, am avut o relație de prietenie și am păstrat o notă de civilizație relațiilor noastre atât timp cât a fost în viață. Cred că este lucru mare lucru să păstrezi în timpul vieții unui om nota asta de civilizație în relațiile dintre ei.

Sunt vremuri ceva mai tulburi și aud în toate discursurile acolo unde sunt invitat că sunt pomeniți oamenii speciali, experți și, gândindu-mă atunci când am primit invitația la acest simpozion, am încercat să văd de ce era Eugen Cain special. Ar fi o motivație ca atâta lume să se întâlnească și să-l comemoreze.

Am căutat în toți anii aceia în care ne-am cunoscut să văd ce a fost și tot căutând în memorie am observat că avut o notă comună a acitvității în toți anii aceștia. Era un om normal, ceea ce pentru noi astăzi e destul de greu să fii un om normal”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

La rândul său, fostul ministru al Agriculturii și fost ambasador al R. Moldova în Japonia, Vasile Bumacov, a afirmat că este bine să vorbim despre oamenii de valoare și atunci când sunt în viață, „să nu-i invidiem așa de mult, să nu-i bârfim așa de mult. Consider că Eugen Cain a fost un om extraordinar, dacă atâta lume îl vorbește de bine, dacă a lăsat urmași extraordinari, cu care toți din această comună se mândresc”.

Deputatul Eduard Popica a ținut să remarce implicarea majoră în dezvoltarea agriculturii vasluiene a inginerului Eugen Cain timp de 35 de ani.

„Văzând atâția oameni cu experiență vastă, vreau să am calitatea de persoană care învață din această experiență, pentru a intra într-o lume normală, așa cum spunea domnul președinte Dumitru Buzatu.

Am acceptat invitația bunului meu prieten, Bogdan Cain, și am venit din calitatea de om care l-a cunoscut și apreciat pe inginerul Eugen Cain, un om de excepție, pe care l-am apreciat pentru rigurozitatea cu care și-a desfășurat activitatea și pentru faptul că a cinstit tot timpul tot ceea ce a fost frumos și valoros în jurul său”, a afirmat deputatul Eduard Popica.

La final, a fost dezvelit bustul lui Eugen Cain, amplasat în fața Căminului Cultural din satul Cuza Vodă.

Eugen Cain s-a născut în comuna Ipatele, din județul Iași. A terminat liceul agricol în Iași în 1976, după care a intrat în activitate la Negrești, la un institut de cercetare a plantelor. În 1978 și-a început studiile la Facultatea de Agronomie din Iași. După terminarea studiilor universitare, în 1982, a lucrat ca inginer la CAP Ștefan cel Mare, după care s-a mutat în comuna vecină, la Zăpodeni, unde a fost inginer șef până în 1987. Revoluția l-a prins președinte de CAP, la Zăpodeni. Din 1990 a fondat prima asociație agricolă privată din județ, iar din 1992 a preluat funcția de director adjunct la firma Romcereal Vaslui. După divizarea companiei a condus Comcereal Vaslui, până în 2015 când s-a pensionat.