CA LA VASLUI: Elevii se ușurează în toalete de lemn, primarii dorm cu capul pe birouri!

0
180
Advertisement

DEZASTRU… Mai țineți minte celebrele WC-uri din curtea școlii? Dacă ați crezut că acele imagini sunt de domeniul trecutului, vă înșelați. În județul Vaslui, sunt zeci și zeci de școli care au și acum grupuri sanitare, niște hardughii de lemn, în fundul curții, unde elevii merg să-și facă nevoile.

Anul trecut, s-au alocat sume imense pentru ca acest subiect, al WC-urilor din fundul curților, să nu mai existe. La Vaslui, au intrat pe liste 137 de școli care au primit bani pentru construcția de noi grupuri sanitare, cu apă curentă, toalete moderne, totul trebuia să se facă ca la carte.

Câți primari din județul Vaslui s-au zbătut pentru ca micuții să aibă toalete moderne? Doar vreo 15-20, care au făcut toalete de nivel european, de genul celor care se văd în fotografiile de mai jos.

toalete_scoli_rural_vaslui_4_1
toalete_scoli_rural_vaslui_1_1
toalete_scoli_rural_vaslui_2_1
toalete_scoli_rural_vaslui_3_1
previous arrow
next arrow

Restul, Dumnezeu cu mila! La Dumești, de exemplu, spun sursele noastre, oficialitățile de la județ au mers de mai multe ori la primar și l-au rugat să se zbată pentru grupuri sanitare moderne. Zero! La Stănilești sau Puiești, la fel. Dezinteres sau rea-voință? Nu știm!

Ceea ce știm este că aceia care au de suferit sunt micii elevi din mediul rural, care vor și ei condiții ca la oraș. Și, iată, Guvernul actual le mai dă o șansă primarilor din județul Vaslui.

Recent, Guvernul a alocat 31,24 mil. lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora în unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Executivul a decis că din acești bani, 17 mil. lei vor fi alocați continuării lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea utilităților necesare acestora în 272 de școli, lucrări care au fost finanțate în 2019, dar care nu au mai fost finalizate la sfârșitul anului trecut.

Pentru alte 103 școli din România urmează să fie alocată cuma de 14,24 mil. lei. Cu acești bani urmează să fie amenajate grupuri sanitare conforme pentru că școlile respective nu dispun în acest moment de astfel de condiții.

Sunt milioane de lei care vor veni la Vaslui. Din nou! Câți primari vasluieni se vor trezi și vor face ceea ce trebuie, adică grupuri sanitare moderne pentru copii?

Pentru a vă edifica despre situația de anul trecut, există listele aprobate de fostul guvern Dăncilă, pentru județul Vaslui și vă punem la dispoziție extrasele cu școlile din județul Vaslui.

Să nu uităm un lucru: toată lumea vorbește de pandemia de coronavirus. Cum se protejează un elev care își face nevoile în fundul curții, la ore, într-o gheretă de lemn??

Extrase Monitorul Oficialbani alocați pentru școli rurale din jud. Vaslui

Bani pentru toalete – alocare 2019 – Lista 1
Bani pentru toalete – alocare 2019 – Lista 2

Print Friendly, PDF & Email