Călăuze şi cinci cetăţeni străini depistaţi la Tomești, Iași. Taximetriștii erau din București

0
1110

În urma cooperării dintre poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi cu structurile de frontieră din Republica Moldova au fost depistate trei persoane implicate în trafic de migranţi. 

Cei trei au încercat să ajute cinci cetăţeni din Bangladesh, identificaţi de poliţiştii de frontieră români după ce trecuseră ilegal graniţa din ţara vecină, să ajungă în Italia.

În ziua de 6 august a.c., în urma schimbului de date şi informații efectuat de polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași cu polițiști de frontieră din R. Moldova, s-a probat activitatea infracțională a trei persoane – a unui cetățean indian pe teritoriul Republicii Moldova și a doi cetățeni români pe teritoriul național, implicate în traficul de migranţi.

Pe teritoriul României, acționând în baza schimbului de informații cu structurile de frontieră din Republica Moldova, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tomești – I.T.P.F. Iaşi au organizat o acțiune specifică, pe timpul căreia au observat cinci persoane care nu își justificau prezența în zona de frontieră, fapt pentru care colegii noștri au procedat la monitorizarea acestora.

Pe timpul acțiunii, polițiștii de frontieră au observat apropiindu-se în zonă două autoturisme care circulau în regim de taxi şi care au preluat persoanele monitorizate.

Polițiștii de frontieră au procedat la interceptarea celor două mijloace de transport, iar în urma legitimării ocupanților au stabilit că cei doi  șoferi sunt cetățeni români, în vârstă de 45 respectiv 29 de ani, domiciliați în București, iar cetățenii străini sunt din Bangladesh şi au vârste cuprinse între 20 și 38 de ani.

Pe timpul cercetărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că cei cinci cetăţeni au trecut râul Prut folosind o barcă pneumatică, cu scopul de a ajunge în Italia. După ce au încercat să intre ilegal în România, persoanele au fost preluate cu cele două autoturisme pentru a fi transportate spre vestul ţării, în schimbul sumei de 600 de euro. 

Cetățeanul indian, despre care se deţin indicii că ar fi organizat trecerea ilegală a grupului de cetățeni din Bangladesh, folosind o barcă gonflabilă pentru a transporta persoanele peste râul Prut, a fost reținut pe teritoriul R. Moldova pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție preventivă al IP Ungheni. 

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranţi şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, cetățenii străini au fost preluați de autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea continuării cercetărilor, conform legislației pe linie de combatere a migrației ilegale.