„Catedrala de lemn a văii Pârveștilor” va fi reabilitată

0
475
Advertisement

GEST DE APRECIAT… Biserica de lemn a Mănăstirii Pârvești constituie un unicat al arhitecturii eclesiastice din Episcopia Hușilor. De dimensiuni mai mari față de majoritatea locașurilor de acest fel, ea a fost construită exclusiv din lemn, cu trei turle tot din lemn, fiind sfințită acum 200 de ani, în 1820, și pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

De la acea dată, istoria așezământului nu mai consemnează ca vreun ierarh să fi oficiat aici Sfânta Liturghie, până în zilele trecute, când Părintele Episcop Ignatie a slujit pe podiumul amenajat în fața locașului de cult.

Ierarhul Hușilor a numit această bijuterie arhitecturală: „Catedrala de lemn a văii Pârveștilor”, exprimându-și, și în acest context, dorința de a reda mănăstirii frumusețea de odinioară.

La inițiativa sa, Episcopia Hușilor a demarat, acum mai bine de un an, procedurile de reabilitare a bisericii și clopotniței Mănăstirii Pârvești.

Până în prezent, s-a finalizat proiectul de consolidare și restaurare a monumentului istoric, urmând ca, împreună cu toți cei care vor dori să sprijine această inițiativă și să devină ctitori ai bisericii restaurate, să înceapă lucrările propriu-zise.

Print Friendly, PDF & Email