Comuna Boțești, în topul celor mai bolnave localități de Covid 19 din Moldova!

0
328

ALERTĂ… Situație extrem de gravă în comuna Boțești, o localitate cu 2.000 de suflete, acolo unde indicele de îmbolnăvire a populației se apropie de 4 persoane la mia de locuitori. Și, cu siguranță, lucrurile nu se vor opri aici, pentru că vom mai auzi de alte cazuri de îmbolnăvire.De la miezul nopții, comuna Boțești a intrat sub incidența noilor reguli impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Oamenii din Boțești sunt obligați, de la miezul nopții trecute, să poarte mască, chiar și când merg pe stradă, nu numai în spații închise. Câți dintre ei vor respecta legea, vom vedea…

Primarul comunei, Adrian Pantea, a făcut deja un apel către locuitorii satelor componente, să poarte mască, în timp ce crâșmele și barurile cu jocuri de noroc se închid în toată comuna. Nu se va organiza niciun eveniment privat, comuna fiind sub un asediu sanitar.

„În urma adresei primite de la DSP Vaslui, prin care s-a comunicat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență rata incidenței cumulative a Covid 19 la 1000 de locuitori, rezultă că în comuna Boțești la data de 16.10.2020, această rată a incidenței era de 3,54 la mia de locuitori.

În consecință, IGSU Vaslui în acord cu prevederile legale a hotărât în ședință extraordinară instituirea următoarelor măsuri care devin obligatorii începând cu 17.10 2020, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile:

  • 1. Masca de protecție care va acoperi nasul și gura, trebuie să fie obligatoriu purtată în spațiile publice deschise de către toate persoanele care au împlinit vărsta de 5 ani.
  • 2. Este interzisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.
  • 3. Este interzisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice în aer liber.
  • 4. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau băuturilor alcooloce sau nonalcoolice de tipul restaorantelor și caafenelelor în interiorul clădirilor. Atenție! Se permite prepararea hranei și comercializarea unor astfel de produse de tipul alimentelor și băuturilor care nu se consumă în spațiile respective.
  • 5. Restaurantele, hotelurile și alte unități de cazare prevăzute cu cafenele sau săli de mese își vor desfășura activitatea exclusiv pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități. Este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nonalcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
  • 6. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.
  • 7. Începând cu 17.10.2020, ora 00.00 este interzisă pentru o perioadă de 30 de zile, pe toată raza județului Vaslui, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) atât în spațiile deschise cât și închise precum saloane, restaurante, baruri, cafenele, cămine culturale, săli sau corturi de evenimente”, este mesajul primarului, de pe rețelele de socializare.

Au apărut și comentarii din partea localnicilor, care nu înțeleg pentru ce sunt atâtea restricții în comuna lor.

„Spune ce să facă locuitorii com. Boțești, real. Noi nu avem restaurante, săli de joc și alte minuni pe care le impui. Avem doar trei magazine, cămine culturale, care nu au nicio activtate, dispensare și atât. De unde și până unde com. BOȚEȘTI să aibă atâtea restricții”,

a comentat un locuitor al comunei.