”Construim roboți, creștem oameni”, deviza care a adus echipa Quasar Robotics la viață. Liceenii de la Cuza Vodă, învingători

0
638




Grupul de liceeni de la Cuza Vodă a adus și în acest an acasă un premiu de la competiția de robotică First Tech Challenge.









În perioada 8-10 martie 2024, echipa hușeană a participat la etapa regională a concursului, organizată la Iași, alături de alte 48 de echipe din toată zona Moldovei.

Competiția FTC nu este doar despre a construi roboți și a participa cu ei în competiție. În spatele unui sezon se ascund ore întregi de muncă, idei care trebuie transpuse în mecanisme funcționale și, nu în ultimul rând, este despre echipa dedicată trup și suflet pentru a transforma visele în realitate, demonstrând că pasiunea este cel mai important atu.

Fiecare dintre cele patru departamente ale echipei constituie un rol important în atingerea scopului nostru”, au spus membrii echipei.

Departamentul de programare, format din Găină David și Prepeliță Șerban, a fost responsabil de realizarea codului ce a pus roboțul în mișcare în perioada de autonomie. Malanca Ștefan și Moisă Tudor, membri ai departamentului de mecanică, au avut rolul de asambla roboțul proiectat zile de-a rândul de Coșniță Maria și Barbu Decebal, membri ai departamentului de proiectare 3D.

Pentru a asigura o prezență cât mai bună în comunitate, departamentul de promovare și PR, format din Bejan Bianca, Gugiuman Bianca și Stoian Luisa, dar și voluntarii Liciu Teodora, Balint Francesca, Liciu Radu și Bejan Teodor, au avut grijă ca robotica să nu fie un subiect străin nimănui.

Nu în ultimul rând, prezența absolvenților, Croitoru Alexandra, Bodescu Răzvan, Aeloaei Denisa, Cătănescu George și Bogdan Maftei, foști membri care au rămas cu robotica în suflet, a oferit un plus de încredere că echipa de la Cuza Vodă va reuși să ducă renumele echipei Quasar mai departe.

”Emoțiile, energia și adrenalina din cadrul competiției de la Iași ne-au arătat că munca noastră nu a fost în zadar.

În urma celor 6 meciuri de calificare jucate, unele chiar singuri în alianță, am demonstrat priceperea și cunoștințele acumulate în echipă în ultimele 6 sezoane, reușind să ne poziționăm pe locul 7 în clasament.

În final, premiul DESIGN AWARD 2 a pus cel mai bine în evidență evoluția noastră, el fiind acordat atât pentru agilitatea roboțului în teren, cât și pentru ingeniozitatea cu care au fost gândite mecanismele capabile să îndeplinească sarcinile de joc.

Împreuna cu echipele roLERbot, Inorog si Virtual Wolves, am reușit să punem Vasluiul pe harta roboticii din România”, au spus merituoșii liceeni hușeni.

Deși în esență alcătuirea echipei pare a fi doar robotul și cei care îl construiesc, nu trebuie uitați mentorii (Liciu Ancuța și Balan Mona -Lisa) și voluntarii (Găină Sergiu, Balan Cristi și Cătălin Coșniță) care au crezut în echipă care au sprijinit echipa la fiecare pas.

”Merită menționați și sponsorii, precum Episcopia Hușilor, Domeniile Averești, Enache Morărit și Viacons Rutier, care susțin dezvoltarea educației STEM în orașul Huși și cărora le mulțumim pentru că au făcut posibilă existența acestei echipe”, au mai spus liceenii.