Continuă lucrările la satul moldovenesc de la Podu Înalt. anunță CJ Vaslui. Vor fi stâlpi de beton, în loc de stâlpii de lemn

0
1864


Luni după-amiază, conducerea CJ Vaslui a anunțat că a fost finalizată expertiza tehnică la imobilul spații de expunere de la Ansamblul monumental Podul Înalt din localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos.Rezultatele acestei expertize arată că întreaga construcție a fost afectată din cauze naturale, acțiunea vântului, cu rafale de peste 90 km/h, conform raportării ANM, conducând la prăbușirea imobilului.

Constructorul a respectat proiectul, care prevede suprastructură din lemn la imobilul expertizat.

Ținând cont de schimbările climatice din ultima perioadă, cu furtuni violente și vânt puternic, Consiliul Județean Vaslui a hotărât modificarea structurii din lemn, cu excepția acoperișului, în cadre din beton armat, rezemate pe fundațiile existente, fără a fi aduse modificări majore la proiectul inițial.

Imobilul, dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale, face parte din proiectul „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, care mai prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasatã statuia ecvestrã a domnitorului Ștefan Cel Mare de la Băcăoani, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor douã terase, curãțarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie dar și la cele douã basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrãri necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic.

De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se afla monumentul, care este în domeniul public al Comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic ,,Ctitorii stefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale.