Cum a scăpat de închisoare un cunoscut patron de clinică din Vaslui. Era acuzat că a pus în pericol 500 de oameni. Sentința Curții de Apel este definitivă, motivația magistraților

0
2525
Advertisement

Condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, la Tribunalul Vaslui, patronul unei clinici medicale din Vaslui este achitat de toate acuzațiile aduse, după o decizie a Curții de Apel Iași. În 2020, omul de afaceri Marius Cătălin Botezatu şi societatea Teoclinik SRL Vaslui au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT).

Dosarul instrumentat de DIICOT Vaslui, pentru care a fost nevoie de mai mulţi ani de anchetă, a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Vaslui. Omul de afaceri şi societatea pe care acesta a administrat-o (până la declanşarea procedurii de insolvenţă), erau acuzaţi de infracţiuni la siguranţa activităţilor nucleare. 

Potrivit DIICOT, Marius Cătălin Botezatu în calitate de administrator al clinicii medicale a pus în exploatare un computer tomograf, fără a deţine autorizaţie de la Comisiei Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), faptă ce constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Omul de afaceri a fost acuzat de procurorii DIICOT că a pus în pericol viața a 500 de oameni. O expertiză făcută în cauză arăta că „a existat posibilitatea pierderii controlului astfel încât să se încaseze în urma unui singur eveniment de acest fel o doză individuală mai mare decât limita anuală pentru o persoană din populaţie sau o doză colectivă de zece ori mai mare decât limita anuală de doză pentru o persoană din populaţie”.

Magistraţii Tribunalului Vaslui au apreciat că acest risc a existat cel puţin pentru cei 31 de oameni care nu puteau fi consideraţi legal drept pacienţi.

Reprezentanţii clinicii au reacţionat atunci, arătând că funcţionează în legalitate, prezentând în acest sens avizele de la Comisia Nucleară pentru Controlul activităţilor Nucleare (CNCAN).

La Vaslui, Marius Cătălin Botezatu a refuzat să-şi recunoască vreo vină, ceea ce a anulat posibilitatea unei condamnări cu suspendare, mai ales că acesta mai fusese condamnat, tot cu suspendare, pentru evaziune fiscală, judecătorii vasluieni au decis să dea o condamnare cu executare în regim de detenţie. Botezatu a primit o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de detenţie, iar firma sa a fost amendată cu 750.000 de lei.

Botezatu a făcut constestație și Curtea de Apel Iași i-a dat câștig de cauză, anulând și pedeapsa, dar și amenda. Mai mult, judecătorii ieșeni au arătat că DIICOT și Tribunalul Vaslui au interpretat eronat legea, scrie Ziarul de Iași..

 ”În mod injust rechizitoriul şi sentinţa au asimilat «populaţiei» persoanele care au fost supuse scanării fără existenţa unui bilet de trimitere, rechizitoriul extinzând astfel incidenţa incriminării în mod nepermis”, au arătat magistrații Curții de Apel Iași.

Decizia instanței este definitivă.