Cum ne vom saluta, după ce pandemia de coronavirus va deveni amintire?

0
907
Advertisement

De mii de ani, oamenii obișnuiesc să-și strângă mâinile atunci când se întâlnesc, iar în epoca modernă acest gest a devenit modalitatea standard de salut.

Măsurile de distanțare socială impuse pe plan de global de pandemia provocată de noul coronavirus au afectat însă acest ritual, la care e posibil să renunțăm complet în viitor, după trecerea acestei crize, se arată într-o analiză BBC.

„Să fiu sincer, nu cred că ar mai trebui să ne strângem mâinile, vreodată”, spune șeful Institutului Național de Boli Infecțioase al SUA.

Dacă acest sfat ar fi urmat întocmai, ar însemna o schimbare profundă în comportamentul uman. De mai bine de un secol, strânsul mâinilor a devenit forma tradițională de salut în societatea noastră, în vreme ce originile acestei forme de salut datează de milenii.

În prezent, însă, în mijlocul unei crize globale de sănătate și cu peste 1 miliard de oameni izolați care evită orice formă de contact fizic pentru a împiedica răspândirea Covid-19, simplul gest al strânsului mâinilor capătă o nouă simbolistică.

„Acum, când întinzi mâna cuiva, întinzi, de fapt, o armă biologică”, spune un expert în boli infecțioase la Mayo Clinic, unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetare medicală din Statele Unite.

Print Friendly, PDF & Email