Daniel Olteanu se întoarce în PNL, adică partidul din care a demisionat dezgustat de tot ce se petrecea în PNL Vaslui. Pe 23 mai 2018, Olteanu anunța plecarea din PNL, motivat de faptul că nu se mai regăsea în organizația de la Vaslui, condusă de Nelu Tătaru.
„Drumul pe care merge acum PNL Vaslui este unul al falimentului, un drum pe care eu nu mai regăsesc principiile la care am aderat şi în care cred. Din respect pentru vasluienii pe care îi reprezint în Parlament, am ales să nu mă asociez cu dezastrul politic la care duc aroganţa şi agresivitatea unor „liberali” care au confiscat partidul şi vor să-l stăpânească asemenea unui bun personal.
Vasluiul şi Moldova au nevoie de parlamentari care să lupte pentru proiectele zonei, nu de unii care să-şi consume timpul şi sănătatea în războaie de partid. Toate demersurile pe care le voi face în continuare, în calitate de parlamentar, vor avea ca unică motivaţie, ca şi până acum, interesele locuitorilor din cea mai săracă regiune a Uniunii Europene”, declara Daniel Olteanu, în Parlament.
Olteanu avea să scrie un mesaj și pentru vasluieni, în care explica faptul că era hărțuit în permanență de Nelu Tătaru.
”Am fost hãrtuit, amenintat si somat în mod public de cãtre actualul presedinte al PNL Vaslui sã-mi ”iau oamenii si sa plec”, am primit adrese oficiale si reprosuri cã nu as participa la sedintele BPJ (Biroul Permanent Judetean PNL n.r.) programate în mod voit în timpul programului meu de la Parlament. Toate acestea au culminat, la sfârsitul lunii aprilie, cu un atac public furibund din partea unor reprezentanti ai conducerii PNL Vaslui, în care am fost acuzat, pe lângã multe altele, cã aduc prejudicii de imagine partidului.
Cât priveste munca mea ca deputat, cea mai elocventã atitudine publicã este cea a presedintelui impus al PNL Vaslui, deranjat de faptul cã am atras atentia „prea mult” asupra problemelor care tin de infrastructurã”, era mesajul celui care pleca din Partidul Național Liberal, foarte supărat pe Tătaru.
Intrarea în ALDE și faptul că a făcut echipă alături de Dan Marian la alegerile locale din septembrie 2020, au condus la cele mai bune rezultate pentru Vaslui, la nivel național, dintre toate organizațiile ALDE.
În noiembrie 2020, deputatul Olteanu tuna pe Facebook împotriva liderului PNL Vaslui. Sub titulatura ”Rușine, PNL, rușine, Nelu Tătaru: din nou ZERO pentru Vaslui”, liderul ALDE făcea o analiză necruțătoare a modului în care Tătaru s-a zbătut pentru a aduce fonduri din PNRR pentru județul Vaslui. Să vedem ce spunea în urmă cu un an și jumătate în urmă:
”Știți cât va primi județul Vaslui? ZERO.
De ce? Pentru că Guvernul PNL nu vrea ca, după pandemie, să-și revină și săracii din Vaslui!
Singurul obiectiv care ar fi putut absorbi 600 milioane euro la nivel de județ, și e în lucru la nivelul documentației (Studiu de Fezabilitate), este cel care a încununat munca mea de patru ani în Parlament: «Autostrada Vasluienilor», așa cum e cunoscut Drumul Expres Tișița-Albița.
Ca inițiator al „Autostrăzii vasluienilor”, demasc și condamn ticăloșia PNL care ignoră voința vasluienilor, ticăloșia PNL care sfidează voința Europei de a construi „Autostrada Vasluienilor”.
Acest obiectiv de investiții, pentru care s-a semnat contractul aferent Studiului de Fezabilitate chiar în Bârlad, a fost folosit de PNL, iată, doar pentru pozele de campanie”.
Ajuns președintele național al ALDE, Daniel Olteanu face un pas anticipat de toată lumea: se întoarce în PNL, adică tocmai partidul din care a plecat cu mult tam-tam. Iată ultima declarație a lui Olteanu:
”ALDE se întoarce acasă, în PNL.
Am semnat protocolul de fuziune, împreună cu președintele PNL, Florin Cîțu, iar semnalul nostru este că trebuie să strângem rândurile, într-un moment în care România are nevoie cel mai mult de unitate. Situația dificilă pe care o traversează societatea românească după criza Coronavirus și războiul din apropierea granițelor, imprevizibil și din ce în ce mai sângeros, au creat obligații de colaborare și responsabilitate din partea tuturor partidelor. Românii așteaptă de la liderii politici să-și asume soluții pe termen lung, care să aducă echilibrul și stabilitatea de care avem nevoie, atât din punct de vedere economic, cât și social.
Ne întoarcem acasă, în PNL, cu buna-credință a liberalilor care nu dau înapoi în momente critice pentru România, atunci când unii cred că a fi patriot se rezumă la a critica și a desființa totul, dar de pe margine.Obiectivul nostru comun: buna guvernare.
Fuziunea ALDE – PNL înseamnă primul pas pentru crearea unui pol liberal mai puternic, autentic. Ne dorim ca rezultatele să fie de durată și să le dea românilor certitudinea că modernizarea și reformarea României sunt angajamente asumate și onorate de liberali.Urmează o perioadă de armonizare a structurilor din teritoriu, acolo unde cei peste 1.000 aleși locali ALDE și toți ceilalți membri activi ALDE (cărora le mulțumesc pentru încredere și susținere) vor lucra pentru comunitățile lor, umăr la umăr cu colegii din PNL, sub aceeași unică doctrină: liberală.
În ce mă privește, voi rămâne aceeași voce constructivă, critică și onestă, care va atrage atenția dacă și atunci când este cazul. Așa cum am făcut-o și până acum”.
În concluzie, Daniel Olteanu redevine colegul lui Nelu Tătaru. Este, oare, un alt Nelu Tătaru, față de cel din 2018, atunci când Olteanu denunța public hărțuirea la care era supus de actualul lider PNL Vaslui? Nu credem, dar ne întrebăm: ce mai înțeleg alegătorii, din aceste războaie politice?