Dați o șansă bolnavilor de cancer, sunt sute de vasluieni care au nevoie de ajutor!

0
242


DUREROS DE ADEVĂRAT… „Dacă, înainte de pandemie, mureau zilnic 142 de pacienți din patologia oncologică (conform Globocan 2018), astăzi, cu ce am semnalat anterior, această cifră s-a dublat sau triplat! Și, cine răspunde pentru aceste decese evitabile? În România, nimeni! Cine să se ocupe de pacienții cronici, dacă Ministerul Sănătății nu mai există, ci doar Ministerul Covidului? Nimeni! Opriți acest genocid si deschideți spitalele până nu este prea târziu!”. Este o frază din apelul făcut de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, preluat de Romanian Global News.Este cutremurător, cu adevărat: pacienții cu afecțiuni oncologice au murit pe capete din cauza lipsei de acces la tratament, în ultimele trei luni!

În timpul stării de urgențăși de alertă, au murit de trei ori mai mulți bolnavi de cancer decât în lunile precedente.

„Lupta cu Covid-19 a întârziat sau restrâns accesul bolnavilor de cancer la tratament, lucru care a dus la o complicare a bolii către faze fără întoarcere. Un pacient care stă o lună-două fără tratament sau i se întârzie chimioterapia sau radioterapia sau operația, peste o lună poate să aibă metastaze. Cine raspunde pentru aceste decese evitabile?”

se întreabă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Iată textul integral al scrisorii deschise adresate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România:

„Deschideți spitalele până nu este prea târziu!

Lipsa accesului la diagnostic și tratament pentru pacienții cu suspiciune de cancer, victime colaterale în lupta cu COVID-19

Am început anul 2020 copleșiți de amenințarea unui nou virus și îl vom încheia cel mai probabil sufocați de cancer. În ultimele trei luni, lupta împotriva COVID-19 s-a extins și în spitalele de pneumologie, iar majoritatea pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar nu au mai avut acces la bronhoscopii și drept urmare la confirmarea diagnosticului și a unui tratament adecvat care să le salveze viața. Cancerul pulmonar avansează galopant, într-o dinamică similară pandemiei.

E un cancer perfid, care, pe fondul crizei din sistemul de sănătate, pare scăpat de sub control. Situația este similară pentru toti pacienții cu suspiciune de cancer, pe toate formele acestei patologii. Dacă nu se acționează rapid și nu se facilitează accesul la diagnostic, vom avea încă un segment numeros de victime colaterale ale unui sistem care s-a dovedit neputincios să lupte pe două fronturi cu COVID-19 și cu afecțiunile oncologice, iar în cazul deceselor prin cance, numărul este de ordinul zecilor de mii. Acesta poate fi de fapt al doilea val al pandemiei de COVID-19, pentru care trebuie să ne pregătim cu toții.

Afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale. În cazul cancerului pulmonar, Ministerul Sănătății și Comisia de Pneumologie consideră că diagnosticul unui caz nou reprezintă în principiu o urgență și nu poate fi amânat până la încheierea pandemiei.

Prin urmare, pacienții cu suspiciune de cancer pulmonar trebuie să facă investigațiile necesare diagnosticului (examen CT, bronhoscopie cu biopsie, evaluare afuncției pulmonare și a statusului cardiac) prin internare într-un serviciu de pneumologie non-Covid sau programare a investigațiilor în ambulator.

În realitate, în toată această perioadă o singură unitate medicală, respectiv Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a realizat bronhoscopii, însă și acesta a funcționat la capacitate minimă. Restul unităților sanitare care ar fi putut să asigure acces la investigațiile specifice, nu s-au putut organiza în direcția asigurării unor circuitele funcționale pentru pacienții aflați în căutarea unui diagnostic.

Astăzi, încă nu se fac bronhoscopii, astăzi încă nu se fac tratamente chirurgicale, astăzi înca nu ne găsim medicamentele care pot face diferența între viață și moarte.

În aceste condiții, este de așteptat ca o mare parte a celor peste 11.000 de pacienți diagnosticați în fiecare an cu cancer bronho-pulmonar, să piardă oportunitatea de a începe un tratament, să ajungă din stadii avansate în stadii terminale ale bolii și astfel să le fie compromisă șansa la viață.

Acestora li se vor adauga persoanele care deși au simptome specifice unui cancer pulmonar – infecții pulmonare repetate, creșterea intensității tusei, greutate în respirație – nu au avut acces la servicii de medicină primară și nu au putut ajunge la un medic specialist. Dacă situația accesului la servicii medicale nu revine la normalitate, toți acești pacienți se vor număra probabil printre cei care primesc un diagnostic de cancer pulmonar abia dupa deces. Iar de cancer pulmonar mor peste 10,000 de oameni anual în România, aproape 20% din numărul total al deceselor prin cancer”.