De la 1 iulie, ANAF este cu ochii pe marii contribuabilii vasluieni

0
280

REGLEMENTARE… Începând cu data de 1 iulie, casele de marcat ale marilor contribuabili din județul Vaslui vor fi conectate la serverele Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Astfel, marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie (până la 30 septembrie 2020), în timp ce operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici vor finaliza procesul de conectare până la data de 31 ianuarie 2021.Furnizorii de aparate de marcat electronice fiscale au fost deja pentru faptul că au primit acces gratuit la un server pentru testarea firmware-ului. Datele colectate din AMEF-uri vor fi folosite pentru analiză și control de la distanță, astfel încât să conducă la reducerea substanțială a numărului controalelor fizice inopinate și la concentrarea verificărilor pe zonele de risc identificate.

„Am finalizat un proiect aflat pe agenda publică de peste 10 ani și care a fost amânat de toate guvernele. Transformarea digitală a Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală rămâne principala măsură prin care cred că se va îmbunătăți substanțial relația cu firmele și populația. Vom continua proiectele în ritm accelerat în următoarele luni”,

a anunțat ministrul Finantelor Publice, Florin Câțu.

Pana la 30 septembrie vor fi conectate la serverele ANAF circa 50.000 de terminale instalate de marile companii, iar la finalul lunii ianuarie 2021 se vor colecta datele în timp real de la un total de circa 550.000 de case de marcat.

Pe lângă îmbunătățirea relației dintre ANAF și operatorii economici prin simplificarea interacțiunii, proiectul vizează și folosirea datelor colectate în vederea identificării cu o acuratețe foarte mare a operatorilor economici care se conformează benevol și a celor care încearcă eludarea prevederilor legale.