Deputatul Adrian Solomon, declarații tăioase la moțiune: ”Aveți talentul de a guverna din Opoziție, cu mâna altora! Tătucul vostru a fost șomer de lux la Bruxelles, după care a venit prim-ministru în România” (VIDEO)

0
5072

Camera Deputaţilor a dezbătut luni, la ora 16.00, moţiunea simplă depusă de 56 de parlamentari USR şi neafiliaţi din Partidul Forţa Dreptei, condus de Ludovic Orban, împotriva ministrului PSD al muncii, Marius Budăi.

Deputații USR și Forța Dreptei au depus pe 21 februarie o moțiune simplă împotriva ministrului muncii, pe care l-au acuzat că „nu a fost în stare să scrie un proiect corect de eliminare a pensiilor speciale și România riscă să piardă banii din PNRR fără această reformă”. Titlul moţiunii simple este „Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale”, iar dezbaterea trebuia să aibă loc săptămâna trecută, dar ministrul PSD a solicitat o reprogramare.

De la tribuna Parlamentului, deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, i-a făcut praf pe semnatarii moțiunii: ”Este un text slab, spun eu, marcat de gargara arhicunoscută a la USR și de bau-baurile Forței Dreptei”.

”Într-o moțiune de opt pagini pe tema pensiilor speciale, vorbiți de pensii speciale doar pe o pagină. Am crezut că moțiunea nici nu e pentru pensii speciale. Ele au fost desființate în termen de 30 de zile de guvernarea din care ați făcut parte, nu? Așa spunea un mare om politix, membru al Parlamentului European, viitor beneficiar de pensie de fost parlamentar sau fost europarlamentar la Bruxelles (este vorba de Rareș Bogdan, n.r.).

Tătucul dvs, cel pe care îl găsea Junckers în lift, mai avea doar două luni de zile și i se termina indemnizația specială de fost comisar (se referă la Dacian Cioloș, n.r.) întrebându-l cum o duce, i-a spus că i se termină jobul de șomer de lux la Bruxelles și i-a propus să-l facă prim-ministru în România. I-a reușit”, a fost discursul ironic la adresa fostului premier Orban.

Aducând în discuție pensia premierului Nicolae Ciucă, pensia de general important al Armatei Române, de 18.000 de lei, socotită mică în raport cu pensiile generalilor din NATO, Solomon a spus: ”Două pensii în România, dacă le tăiem rezolvăm problema”.

”Nu pensia dlui Ciucă este problema. Această pensie, de 3.000 de euro, este mică, în raport cu ceilalți generali NATO, vă faceți de râs. Nu pensia dlui Ciucă este mare, ci pensiile românilor sunt mici! De ce sunt mici? Deși noi am votat și s-a promulgat, încă din 2019, a venit Guvernul Orban, și apoi Guvernul Cîțu, iar miniștrii Muncii din acele guverne au semnat ordonanțe prin care au prorogat termenul de punere în aplicare a acelei legi. Mulți români au așteptat această lege, dar unii care au trecut prin pandemie nu au mai apucat s-o vadă în practică.

Dacă ați fi aplicat legea asta, stimați colegi, astăzi o pensie specială ar fi fost aproape cât a unui funcționar din sistemul public. De ce nu ați aplicat legea 127? De ce nu ați pus-o în ptactică până la 1 septembrie 2020, așa cum stipulam acolo?

Vorbiți mult și degeaba, despre chesituni cum ar fi alocația pentru copii. În decembrie 2019, cu câteva zile înainte de a vota bugetul, de fapt, de a-și asuma Guvernul Orban răspunderea pe bugetul țării, am aprobat aici, în Camera Deputaților, o lege prin care aprobam Ordonanța nr. 9/2019, prin care alocația copiilor cu handicap urma să fie de 600 de lei, 300 de lei pentru copii între 2 ani și 18 ani ș.a.m.d. În 14 ianuarie 2020, președintele promulgă legea și ar fi trebuit să intre în vigoare. La 2 zile de la această promulgare, apare în Monitorul Oficial al Guvernului Orban o ordonanță de urgență a guvernului, nr. 2. semnată de doamna Violeta Alexandru, una dintre semnatare, prin care se prorogă aplicarea legii. Același lucru s-a aplicat și în timpul Guvernului Cîțu, când doamna Turcan a semnat amânarea aplicării acestei legi.

Dacă Parlamentul face legi și guvernul din care ați făcut parte și domniile voastre, cei care ați semnat moțiunea, nu le-a aplicat, ci din contra, le-a amânat de fiecare dată, atunci nu aveți ce să ne reproșați! Ce să mai schimbe domnul ministru Budăi, câtă vreme a găsit prorogări la aceste legi până la 1 ianuarie 2023, chestiuni comunicate deja la Comisia Europeană? Vorbiți de PNRR ca și cum ar fi Tablele lui Moise sau un dar de la Dumnezeu, ca și cum legislativul țării acesteia nu poate schimba ceea ce a gândit domnul de la USR, fostul ministru, Ghinea al vostru, pe care voi îl plătiți din banii AEP să stea să vă sfătuiască pe banii statului.

Aveți talentul de a guverna din Opoziție, cu mâna altora! Nu vom vota această moțiune. Este un text, care nu conține decât frustrările voastre”, a spus deputatul Solomon, uitându-se spre parlamentarii USR și ai Forței Dreptei.