Directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, s-a întâlnit cu crescătorii de ovine din județ

0
268




Având în vedere evoluția Pestei micilor rumegătoare și confirmarea mai multor focare de boală în România, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui a inițiat o ședință cu  crescătorii de ovine, președinți de asociații și fermieri din județul Vaslui, pentru a reintensifica acțiunile de informare privind această boală și măsurile care trebuiesc aplicate pentru prevenirea apariției acestei boli pe teritoriul județului .









La ședința desfășurată la Centrul de afaceri Vaslui au participat în jur de 100 de crescători din județ, cât și reprezentați ai asociațiilor de ovine și caprine .Toți cei prezenți au primit din partea DSVSA Vaslui un material cu toate informațiile de interes pentru prevenirea apariției Pestei Micilor Rumegătoare pe teritoriul județului Vaslui.

Ședința a fost prezidată de directorul executiv al DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, care a avut un dialog deschis și a răspuns întrebărilor adresate de unii fermieri prezenți la întâlnire.

Pe ordinea de zi au fost prezentate date de actualitate despre evoluția focarelor la nivel național, manifestări ale Pestei Micilor Rumegătoare, cât și norme de biosecuritate care să protejeze fermierii din județ de apariția acestei boli.

După o vizită recentă a experților Comisiei Europene în România, s-a stabilit că singura modalitate de eradicare a bolii este limitarea mișcării animalelor. În acest sens Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor , Ministerul de Interne și Ministerul Agriculturii au emis în data de 5 septembrie a.c. un ordin prin care se interzice pentru 30 de zile mișcarea efectivelor de ovine și caprine pe teritoriul României.

Pentru a nu periclita activitatile de scrificare ovine si a operatiunilor de export,prin excepție, la solicitarea scrisă a proprietarului de animale, DSVSA permite mișcarea ovinelor și caprinelor doar în următoarele situații :

– din exploatații către abator

– din exploatații către centrele de colectare

– din centrele de colectare către abator sau port

– din exploatația temporară către exploatația de origine cu condiția carantinării la destinație , pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.

Toate transporturile de rumegătoare mici permise suplimentar documentelor de mișcare impuse de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, trebuie să fie însoțite de acordul scris al direcției sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor competente teritorial de la locul de plecare al animalelor.

”Atenționăm pe această cale faptul că vor fi efectuate controale de către instutuțiile implicate, iar în cazul în care proprietarul animalelor sau transportatorul nu pot prezenta pe loc documentele obligatorii nu se permite deplasarea transporturilor de rumegătoare mici.

Acordul scris, în baza informaţiilor furnizate de solicitant şi a documentelor întocmite de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la locul de plecare, este emis de directorul executiv al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competentă teritorial şi conţine:

  detaliile specifice referitoare cel puţin la numărul de capete care fac obiectul transportului,

  locul de plecare,

  itinerarul propus,

  mijlocul de transport utilizat,

  locul de destinaţie,

  data şi ora plecării,

  data şi ora estimată a sosirii,

  responsabilul de animale pe durata transportului,

  durata valabilităţii acordului de deplasare.

Fermierii afectați de pesta rumegătoarelor mici care au respectat legea vor primi despăgubiri în maxim 30 de zile de la declarea focarului și luarea măsurilor de eradicare a acestuia”, a spus dr. Ponea.

Crescătorii de ovine au fost informați și despre faptul că, la data de 4 septembrie a.c., Bulgaria a notificat, prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de variolă ovină în localitatea Straldzha, regiunea Yambol.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile bulgare, focarul a fost identificat în cadrul unui efectiv de ovine din localitatea Straldzha, iar autoritățile competente din Bulgaria au dispus măsuri stricte pentru controlul și eradicarea bolii, care includ:

  • restricționarea mișcării animalelor din zona afectată;
  • uciderea efectivului de ovine și caprine afectat;
  • supravegherea intensivă a efectivelor de ovine și caprine din regiune și din zonele limitrofe;
  • implementarea măsurilor de biosecuritate în fermele afectate și în jurul acestora;
  • informarea crescătorilor de animale și a publicului cu privire la măsurile de prevenire și control.

ANSVSA monitorizează atent evoluția situației din Bulgaria și colaborează îndeaproape cu autoritățile sanitar-veterinare bulgare pentru a preveni răspândirea bolii în România.

ANSVSA va continua să informeze publicul și crescătorii de animale despre orice evoluție semnificativă a situației.

A.N.S.V.S.A solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare mici să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise prin intermediul D.S.V.S.A. județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

DSVSA Vaslui menține cu ajutorul medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți un contact permanent cu crescătorii de animale colaborând activ pentru a limita răspândirea bolii și a preveni pierderile din sectorul zootehnic.

”Instituția noastră  depune toate eforturile necesare pentru a putea stopa propagarea acestei boli care are implicații economice, legislative și epidemiologice.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp D.S.V.S.A.  Vaslui, la Telefon: 0235.421121Fax: 0235.421278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro”, a mai spus directorul DSVSA Vaslui.

Până la data prezentei D.S.V.S.A. VASLUI nu a fost notificată despre existența de cazuri suspecte de pesta micilor rumegătoare.